Ričard Morgan - Slomljeni anđeli

Novi roman Ričarda Morgana

Ričard Morgan - Slomljeni anđeli“Laguna” je objavila roman “Slomljeni anđeli” britanskog pisca Ričarda Morgana. Reč je o nastavku nagrađivanog “Digitalnog ugljenika”, odnosno o drugom delu naučnofantastične trilogije o Takeši Kovaču i brutalnom dvadeset šestom veku.

Takeši Kovač je cinik lak na obaraču, bivši pripadnik elitnih vojnih jedinica Ujedinjenih nacija koje su održavale red i mir u zemaljskim kolonijama rasutim širom svemira. Njemu modifikacije tela, pa čak i sama smrt, odavno nisu strane pojave. On više nije izaslanik UN, ni privatni detektiv. Sada je plaćenik u malom brutalnom ratu koji Protektorat vodi protiv pobunjenika na Sankciji IV.

Iskoristivši priliku da se pridruži ekipi specijalaca na tajnom zadatku u vezi s velikim arheološkim nalazištem, Takeši dospeva u uragan prevara i izdaja prema kojem sećanja na borbe na liniji fronta izgledaju gotovo nostalgično. Vrednost arheološkog nalazišta praktično je neograničena, a opasnosti koje ono krije – beskrajne. Korporacije su spremne da ubiju za takav plen, plen koji čovečanstvo dovodi do njegovih krajnjih granica.

Roman “Slomljeni anđeli” prikazuje ogoljeno nasilje, zablude i puku ljudsku pohlepu u dvadeset šestom veku, pohlepu zbog koje je čovek tako nepripremljen za baštinu koja mu je prepuštena: za zvezde.

Ričard Morgan je rođen 1965. godine. Nakon studija na Kembridžu počeo je da predaje engleski jezik kako bi proputovao svet. Četrnaest godina kasnije, objavio je svoj prvi roman “Digitalni ugljenik” (2002), kojim je stekao svetsku slavu.