Edgar Alan Po - Avanture Gordona Pima

Novi broj ”SF Portala” posvećen romanu E.A. Poa ”Avanture Gordona Pima”

Edgar Alan Po - Avanture Gordona PimaUdruženje građana fanovi naučne fantastike “SCI&FI”, nedavno je predstavilo novi, 16. broj svog fanzina “SF Portal”, koji je tematski posvećen čuvenom delu E.A. Poa, “Avanture Gordona Pima”.

Kako izveštava sajt PISB, Tihomir Jovanović, urednik fanzina, tom prilikom je napomenuo da su E.A. Po i njegovo delo “Avanture Gordona Pima” bili inspiracija za brojne pisce. Naravno, i on sam je bio inspirisan delima koja su u njegovo vreme govorila o “šupljoj Zemlji”, ali i tekstovima iz brojnih nautičkih magazina koji su tada bili vrlo popularni.

“Avanture Gordona Pima” su objavljene 1838. godine, a mnogi čitaoci su bili razočarani krajem. Moguće da je i to inspirisalo druge pisce da daju svoje vizije potonjih događaja.

Žil Vern, koji je bio veliki poštovalac Poa, napisao je “Ledenu sfingu”, dok je H.F. Lavkraft Poovu priču ukrstio sa svojim Ktulu mitom u delu “U planinama ludila”. Konačno tu je i Čarls Romun Dejk koji je napisao “Neobično otkriće”. Sva tri autora predstavljena su u novom broju “SF Portala” uz odlomke iz navedenih romana.

Tokom promocije, predsednik udruženja “SCI&FI” Svetislav Filipović – Filip, najavio je i nekoliko događaja vezanih za budući rad udruženja. U maju će na festivalu Refestikon biti predstavljena antologija “Regia Fantastica” koju je udruženje objavilo povodom deset godina postojanja. Tokom istog meseca biće objavljen i 18. broj njihovog drugog fanzina “Terra”, na 250 stranica. Za kraj godine najavljuje se i 19. broj, dok će sledeće godine biti objavljen jubilarni 20. broj “Terre”, koji će biti u celosti posvećen fenteziju.