Hjugo Gernsbek - Ralph 124C 41+

Novi broj ”SF Portala” posvećen Hjugu Gernsbeku

Hjugo Gernsbek - Ralph 124C 41+Beogradsko Udruženje fanovi naučne fantastike “SCI&FI” je, posle nedavno uspešno organizovanog predstavljanja zbirke “Regia Fantastica” i proslave svoje desetogodišnjice, nastavilo sa uobičajenim aktivnostima, pa je tako sinoć predstavljen i 15. broj njihovog drugog fanzina “SF Portal”. Kako javlja PISB, ovaj broj je posvećen čuvenom “ocu SF-a” Hjugu Gernsbeku, tačnije njegovom romanu “Ralph 124C 41+”.

U uvodnom delu promocije predsednik “SCI&FI”-ja, Svetislav Filipović Filip, govorio je o Hjugu, jevrejskom inženjeru iz Luksemburga, koji je početkom 20. veka otišao u SAD i tamo, između ostalog, pokrenuo 60 časopisa, među kojima je bio i onaj najznačajniji za SF – “Amazing Stories”.

S obzirom da je on skovao termin “science fiction”, smatra se i ocem naučne fantastike. A značajno je reći i da je bio najbolji prijatelj sa Nikolom Teslom koji je inspirisao lik naučnika u romanu “Ralph 124c 41+”.

Tihomir Jovanović Tika, urednik “SF Portala”, je nešto više rekao o samom romanu, koji radnju smešta u 2660. godinu, a svakako je najčuveniji po pronalascima od koji su se mnogi, u međuvremenu, obistinili – direktni tv prenosi, veštačka proizvodnja hrane i pića, dok se, recimo, na “lebdeće gradove” još uvek čeka.

Sam roman je, u isto vreme, i utopija i antiutopija. A brojevi i slova iz naslova, fonetski pročitani na engleskom jeziku, zapravo znače “jedno predviđeno za drugo”, a ono “+” je svojevrsna titula koju u 2660. godini ima samo desetoro ljudi na svetu.

Jovanović je najavio da će naredni broj “SF Portala” biti objavljen u martu, a doneće priču o uticaju E.A. Poa i njegovog Gordona Pima na druge autore koji su pisali o istraživanju Južnog pola.