Nil de Gras Tajson - Space Odyssey

Nil de Gras Tajson priprema igru o istraživanju svemira

Nil de Gras Tajson, slavni naučnik koji je dosadašnju karijeru posvetio astrofizici i srodnim kosmičkim naukama (ali i popularizaciji nauke i razbijanju mitova i pogrešnih predstava o njoj) radi na pripremi video-igre „Space Odyssey“, koja bi trebalo da igračima predstavi putovanje, istraživanje i osvajanje svemira po naučno utvrđenim zakonitostima.

Na Kikstarteru je u toku kampanja za prikupljanje gotovo 315.000 dolara potrebnih za realizaciju igre. Razvojni tim ovog projekta obećava dugu listu potencijalnih aktivnosti koje očekuju buduće igrače, kao što su: razvoj planeta, kolonizacija svetova, negovanje vrsta, istraživanje ruda, izgradnja robota, otkrivanje jedinstvenih životnih formi i istovremena koordinacija sa drugim igračima u intenzivnoj strateškoj igri u realnom vremenu.

Igrači bi započeli igru istražujući Proksimu B, najbližu poznatu egzoplanetu, koja se nalazi na udaljenosti od oko četiri svetlosne godine od Zemlje. Nakon istraživanja površine te planete i uslova koji vladaju na njoj (sa Tajsonom u ulozi virtuelnog vodiča), igrači bi bili spremni za početak glavnog dela.

Prvo bi se našli na svemirskoj stanici, zatim bi bili u prilici da teraformiraju planetu i planetarni sistem, uzimajući u obzir stvarne naučne aspekte. Igrači bi imali mogućnost da stvaraju kolonije i naselja, organizuju zaštitne mere od raznoraznih pretnji među kojima su ekološke katastrofe, objekti iz svemira, klimatske promene, bolesti i promene nastale evolucijom.

Među članovima tima zaduženog za razvoj ove igre nalaze se poznati strip scenarista Len Vajn (Swamp Thing, Wolverine) i konceptualni umetnici Sesil Kim (God of War 3, Final Fantasy IX) i Džastin Jun.

Kikstarter kampanja za prikupljanje sredstava neophodnih za rad na kreiranju ove igre traje do 29. jula. Do sada je prikupljeno nešto više od 220.000 dolara.

Nil de Gras Tajson je dobitnik mnogih nagrada za popularizaciju nauke. Direktor je Hajden planetarijuma u Njujorku. Autor je i voditelj emisije „Ćaskanje sa zvezdama“, a sa njegovim radom domaći čitaoci su mogli da se susretnu zahvaljujući knjizi Smrt u crnoj rupi.