Nik Bostrom - Superinteligencija

O Bostromovoj SUPERINTELIGENCIJI u Narodnoj biblioteci Srbije

U Atrijumu Narodne biblioteke Srbije u utorak 23. aprila od 19 časova biće upriličena promocija naučnopopularne knjige Superinteligencija Nika Bostroma (Akademska knjiga). Na promociji govore prof. dr Milan Ćirković, prof. dr Damir Smiljanić, prof. dr Slobodan Perović, prof. dr Vojin Rakić i prevodilac Goran Rujević.

Veštačke inteligencije sigurnim korakom izlaze iz domena naučne fantastike i stupaju u stvarnost, a uskoro i u našu svakodnevnicu. Mašinski umovi već sada automatizuju mnogobrojne procese koje su prethodno obavljali ljudski delatnici i pritom ih izvršavaju brže i bolje. Sve je veći spisak igara u kojima nas računari redovno pobeđuju. Šta će se desiti kada se pojavi veštačka inteligencija koja čoveka nadmašuje upravo u – opštoj inteligenciji? Filozof Nik Bostrom u knjizi Superinteligencija (Putevi, opasnosti i strategije) temeljno razmatra moguće načine na koje takva superinteligencija može da se pojavi, sa skakvim izazovima se čovečanstvo može suočiti u tom slučaju, te u kojim pravcima možemo tražiti rešenje za te izazove.

Nik Bostrom je profesor na Univerzitetu Oksford. Osnivač je instituta za budućnost čovečanstva, multidisciplinarnog istraživačkog centra koji okuplja izuzetne matematičare, filozofe i naučnike da razmišljaju o globalnim prioritetima i velikim pitanjima za čovečanstvo. On takođe rukovodi Strateškim istraživačkim centrom za istraživanje umetnosti. Autor je oko 200 publikacija.

Nik Bostrom - Superinteligencija
Nik Bostrom – Superinteligencija