Ivana Nešić - Zelenbabini darovi

”Neven” nagrada Ivani Nešić za roman ”Zelenbabini darovi”

Ivana Nešić - Zelenbabini darovi“Neven” nagrada u kategoriji za najbolji roman iz oblasti beletristike uručena je Ivani Nešić 09. oktobra u Skupštini grada Beograda za knjigu “Zelenbabini darovi”.

Nagradu dodeljuje organizacija “Prijatelji dece Srbije”, a o ovogodišnjem laureatu odlučivao je žiri u sastavu: Mila Stanojević, Vladimir Andrić i Tijana Tropin.

Obrazloženje žirija: “Roman ‘Zelenbabini darovi’ nametnuo se literarnim kvalitetom, neposrednošću, humorom i maštovitošću. Ovaj neočekivano zreo roman prvenac u pustolovnoj priči o dečaku Miki i maljutku Zaviši spaja slovensku mitologiju i prikaz svakodnevnog života u Srbiji početkom šezdesetih godina. Ivana Nešić upečatljivo oblikuje roman prema standardnom modelu potrage, ali uz veliku dozu originalnosti, humora i žanrovske samosvesti koja ide do intertekstualnih poigravanja. Autorka za likove bira različita demonska bića naše narodne tradicije – vodenjaka, rusalke, čumu, domaćeg kućnog duha; ovi motivi transformisani su tako da u sniženom komičnom tonu budu zanimljivi i bliski dečjoj publici, a kroz uzbudljiv zaplet istražuju se tipični dečji problemi i strahovi sa kojima se Mika suočava. Opštem utisku izuzetno doprinosi i brižljiva oprema ovog izdanja, a naročito sjajne ilustracije Tihomira Čelanovića, koje uspešno spajaju prisno i zastrašujuće”.

Roman “Zelenbabini darovi” objavljen je 2013. godine u izdanju “Kreativnog centra”. Ovo delo je nagrađeno priznanjem za najbolju dečju knjigu 12. Međunarodnog sajma knjiga u Herceg Novom, a našlo se i u najužem izboru za nagradu “Politikinog Zabavnika” 2013. godine.

 

Nagarada ''Neven'' za roman ''Zelenbabini darovi'' Ivane Nešić