Napobedivi - Stanislav Lem

Novo izdanje SF romana ’’Nepobedivi’’ Stanislava Lema

Novosadska izdavačka kuća „Solaris“ upravo je objavila novo izdanje romana „Nepobedivi“ slavnog poljskog pisca naučne fantastike Stanislava Lema.

Ovaj roman iz 1964. godine jedno je od najistaknutijih dela u kojima se poljski pisac fokusira na problematiku susreta sa vanzemaljskom inteligencijom, odnosno, nemogućnošću ostvarivanja kontakta s njom. Takođe, Lem u ovom delu duboko preispituje motive ljudske želje za istraživanjem svemira i postavlja pitanja šta čovečanstvo može da učini kada se suoči sa sopstvenim ograničenjima.

„Nepobedivi“ je naziv moćnog, dobro naoružanog međuzvezdanog broda koji sleće na jednu nepoznatu, nenaseljenu i sumornu planetu. Posada ima zadatak da ispita šta se dogodilo sa sestrinskim svemirskim brodom koji je ranije nestao na tom nebeskom telu. Istraživači uspevaju da pronađu nestalu letelicu, ali ne mogu da utvrde uzroke njene propasti. Uskoro pronalaze ostatke grada napuštenog u dalekoj prošlosti, ali i dokaze o formi kvazi-života, samoreplicirajućih mikro-mašina, koje predstavljaju svojevrsnu zaostavštinu davno iščezle vanzemaljske civilizacije.

Roman je u više navrata objavljivan na srpskom jeziku krajem sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka u izdanju BIGZ-a. Prevod, koji je iskorišćen i u novom izdanju, uradio je Petar Vujičić.

Stanislav Lem (1921-2006) studije medicine završava 1948. godine. Lekarskom praksom bavi se sasvim kratko, da bi se zatim u potpunosti posvetio književnom stvaralaštvu. U svojim delima bavio se proučavanjem filozofskih tema, spekulacijama o tehnologiji, prirodi inteligencije, komunikaciji i razumevanju, ljudskim ograničenjima i mestu čovečanstva u univerzumu. Njegova dela prodata su u preko 27 miliona primeraka širom sveta i prevedena na preko 40 jezika.