SReten Petrović - Srpska mitologija u verovanju, običajima i ritualima

Nagrada ”Inicijal” za studiju Sretena Petrovića o srpskoj mitologiji

Sreten Petrović - Srpska mitologija u verovanju, običajima i ritualimaNovo, dopunjeno izdanje studije “Srpska mitologija u verovanju, običajima i ritualima” autora Sretena Petrovića, ovenčano je nagradom “Inicijal” 51. Sajma knjiga i grafike u Nišu. Ovo kapitalno ostvarenje, nedavno objavljeno u izdanju “Derete”, od strane žirija prepoznato je kao najkvalitetnije delo koje spaja sadašnjost i budućnost.

“Srpska mitologija u verovanju, običajima i ritualima” smatra se jednim od najvažnijih i najobimnijih dela u proučavanju slovenske mitologije. U njemu, profesor Petrović razmatra opšte principe religioznosti, od animologije i demonologije pa sve do sistematskog zasnivanja mitološkog sistema, kao i srpsko-slovenski mit u običajnoj praksi. A jedno od ključnih pitanja na koja ova bogato ilustrovana knjiga daje odgovor je i zašto se srpska mitologija ne može razmatrati izvan opšte slovenske.

Prof. dr Sreten Petrović je srpski kulturolog i naučnik, redovni profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu. Za svoj naučni rad dobio je priznanja: “Veselin Masleša” u Sarajevu 1989. godine, nagradu Saveza jugoslovenskih izdavača 1989. godine, “Laza Kostić” u Novom Sadu 1997. godine. Član je AICA, glavni i odgovorni urednik časopisa “Etno-kulturološki zbornik”, član redakcije “Rečnika pojmova iz likovne umetnosti” pri SANU i predsednik upravnog odbora Etno-kulturološke radionice osnovane 1994. u Svrljigu.