Galaktika

Mađarska Galaktika objavljivala priče bez dozvole autora

Novinar Pinter Beneš otkrio je kako je mađarski časopis Galaktika tokom 2015. i 2016. godine objavio prevode brojnih priča bez odobrenja ili obaveštavanja autora ili vlasnika autorskih prava – javlja Bookvar.

Izdavači i agencije koje zastupaju poznata književna imena poput Terija Pračeta, Džordža Martina i Kima Stenlija Robinsona rekli su kako nisu dali dozvolu za objavljivanje priča.

Priče i onih autora koji nisu povezani sa naučnom fantastikom, poput Zejdi Smit, takođe su prevedene na mađarski i objavljeni bez dozvole autora.

Pinter Beneš takođe je otkrio kako je časopis Galaktika, od ponovnog oživljavanja 2004. godine, objavljivao makar jednu priču godišnje bez dozvole autora.

Urednik Galaktike Ištvan Burger je u svom zvaničnom saopštenju izneo tvrdnje kako su priče objavljivane na osnovu usmenog dogovora koji je on imao sa neimenovanim „vodećim i uglednim izdavačkim kućama“. Ištvan Burger, vlasnik i Metropolis Medije koja se bavi objavljivanjem knjiga i priča iz žanra naučne fantastike, u saopštenju kaže i kako je njegova namera bila da kroz objavljivanje priča u časopisu upozna mađarsku publiku sa delima ovih autora pre nego što njegova izdavačka kuća objavi njihove knjige.

Zato je smatrao da je besmisleno da sklapa ugovor vredan deset dolara po priči, kada agencije kasnije mogu dobiti na hiljade dolara vredne ugovore za objavljivanje knjiga ovih autora. Na osnovu pregovora sa agencijama i izdavačkim kućama Burger je shvatio da oni i ne žele da pregovaraju oko 10-20 dolara po priči tako da je on prestao da insistira na tome. Naravno, za knjige koje je objavio postoje sklopljeni ugovori.

Sa druge strane autori, čiji su radovi objavljivani bez dozvole, kažu kako je objavljivanje priča kao vid reklame glupost. Kažu da je moguće objaviti priču bez plaćanja autorskih prava, ali je za to potrebna dozvola samog autor, a ona je u ovom slučaju izostala.

Iz Američkog udruženja pisaca naučne fantastike i fantastike (SFWA) savetuju autorima, urednicima i prevodiocima da u budućnosti izbegavaju saradnju sa Galaktikom koja se nekada prodavala u mesečnom tiražu i do 94.000 primeraka, dok sadašnji tiraži ne prelaze cifru od 1.000 primeraka po broju.

Magazin Galaktika