Blogerama 2016

Uskoro počinje kurs kreativnog pisanja blogova ”Blogerama”

U organizaciji Matice srpske, Centra za istraživanje i popularizaciju srpske književnosti i Filozofskog fakulteta u Novom Sadu u novosadskim i subotičkim srednjim školama uskoro će drugu godinu zaredom biti organizovan kurs kreativnog pisanja blogova pod nazivom „Blogerama“.

Ova besplatna radionica će za cilj imati približavanje kulture lepog pisanja i čitanja srednjoškolcima, koji će imati mogućnost da nauče kako se stvaraju blogovi, video scenariji i kratke priče. Kao sve raznovrsniji i popularniji oblik modernog stvaralaštva, blogovanje će ovom prilikom pomoći da se među zainteresovanim učenicima četvrtih razreda novosadskih i subotičkih srednjih škola razvije kreativan i kvalitetan odnos prema književnoj umetnosti i kulturi uopšte.

„Blogeramu“ će voditi mladi profesori srpske književnosti Miloš Jocić i Marko Tošović koji su već angažovani na Kursu kreativnog pisanja proze, koji se na Odesku za srpsku književnost i jezik Filozofskog fakulteta u Novom Sadu održava već više od deset godina.

Prva predavanja na „Blogerami“ održaće se u drugoj polovini oktobra 2016. godine. Zainteresovani učenici se mogu prijaviti ili pitanja postaviti preko Fejsbuk grupe „Blogerama“, ili putem mejla na blogerama.ff@gmail.com.

Centar za istraživanje i popularizaciju srpske književnosti je projekat pokrenut od strane mladih književnih naučnika sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Centar predstavlja kulturnu platformu namenjenu afirmaciji modernih i inovativnih pristupa srpskoj i književnosti uopšte, pružajući istovremeno priliku profesorima srpske književnosti da svoja znanja prenose i van fakultetskih učionica, promovišući time ideju otvorenog univerziteta.

„Blogerama“ predstavlja najpoznatiju akciju Centra za istraživanje i popularizaciju srpske književnosti, a organizovana je u saradnji sa Maticom srpskom i Filozofskim fakultetom u Novom Sadu.

Najavljujući kurs, Miloš Jocić i Marko Tošović jutros su gostovali u Jutarnjem programu Radio Televizije Vojvodine, gde su govorili o ciljevima „Blogerame“, čitanju, pisanju, odzivom srednjoškolaca, prošlogodišnjim iskustvima, a bilo je reči i o fantastici.