Krug - Dejv Egers

KRUG Dejva Egersa – distopijska vizija bliske budućnosti

Tiranija transparentnosti, prisustvo na društvenim mrežama, potreba da se predstavimo u najboljem svetlu, informacije koje o nama imaju vlada, Gugl i Fejsbuk… Sve su ovo teme kojima se u romanu Krug bavi jedan od vodećih američkih autora Dejv Egers. On upozorava na opasnosti u društvu opsednutom tehnologijom, predstavljajući zastrašujuću viziju budućnosti u kojoj privatnost nestaje.

Mej Holand ne može da veruje koliku sreću ima. Zaposlila se u savršenoj kompaniji – najnaprednijoj, najhumanijoj, najuticajnijoj na svetu, centru čitavog svetskog napretka.

Krug je savez sjajnih umova generacije. Ovde je Mej okružena istomišljenicima, svi je vole, njen rad je cenjen. Oduševljava je modernost ove kompanije sa sedištem u ogromnom kampusu u Kaliforniji, gde žurke traju celu noć, poznati muzičari sviraju na travnjaku, održavaju se sportske aktivnosti, klubovi, trpeze…

Moćniji od Gugla i Fejsbuka, Krug je tehnološki gigant koji je razvio najpopularnije društvene medije, najefikasniji sistem pretraživanja interneta, hiljade aplikacija koje znatno pojednostavljuju život ljudi. Lični imejl nalozi korisnika, njihovi profili na društvenim mrežama, onlajn plaćanja povezani su univerzalnim programom kontrole. Rezultat: svako ima samo jedan identitet na mreži.

Došla je nova era otvorenosti i duha zajednice. Krug stvara novi svet, u kojem nema zločina, gde svi znaju sve jedni o drugima, gde je vaš život otvorena knjiga, svet bez tajni, bez zavisti i zla. Ali ako želite da budete sami – pazite se. Čovečanstvo želi da vas prigrli i neće se zaustaviti ni pred čim. Uostalom, ako ne radite ništa loše, zašto biste uopšte morali da se krijete?

Prevod romana Krug uradili su Jelena Maksimović i Nebojša Marić.

Dejv Egers (1970) je jedna od ključnih ličnosti na savremenoj književnoj sceni. Kao romanopisac oglasio se najpre autobiografskim romanom o nekonvencionalnom odgajanju osmogodišnjeg brata, naslovljenim Potresno delo zapanjujuće genijalnosti. Ovo delo uvršteno je na listu najboljih romana prve decenije 21. veka. Za svoja kasnija dela (Šta je šta: autobiografija Valentina Ačaka Denge, Zejtun, Hologram za kralja) nagrađen je brojnim priznanjima, a uspešno se okušao i kao scenarista. Osnivač je izdavačke kuće McSweeney i suosnivač književne serije Glas svedoka, koja koristi usmenu istoriju da osvetli krize ljudskih prava. Dobitnik je Dejtonske književne nagrade za mir i nagrade za humanitarni rad Muhamed Ali. Član je Američke književne i umetničke akademije. Prema njegovom romanu Hologram za kralja 2016. godine snimljen je film sa Tomom Henksom i Emom Votson u glavnim ulogama.

KRUG - Dejv Egers
KRUG – Dejv Egers