Mileta Prodanović - O papagajima i predatorima

Nagrada KOČIĆEVO PERO Mileti Prodanoviću

Mileta Prodanović dobitnik je književne nagrade „Kočićevo pero“ za proleće i leto 2019. godine za knjigu priča O papagajima i predatorima objavljenu u izdanju izdavačke kuće Arhipelag iz Beograda.

Odluku o nagradi jednoglasno je doneo žiri u sastavu: Nikola Vukolić (predsednik), Miljenko Jergović i Mladen Vesković. Nagrada se dodeljuje, ističe se u saopštenju žirija, „za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost ljepoti Kočićeve misli i riječi“. Nagradu „Kočićevo pero“ dodeljuje Zadužbina „Petar Kočić“ Banja Luka – Beograd.

U saopštenju za ovu prestižnu književnu nagradu, član žirija književnik Miljenko Jergović ističe: „Mileta Prodanović likovni je umjetnik, slikar, univerzitetski profesor, prozni pisac, pripovjedač i romansijer. To da slikar propiše nije rijedak slučaj u srpskoj i u ostalim našim južnoslavenskim književnostima. Ali temeljni pokretač za pisanje u Prodanovićevom je slučaju jedinstven. Dok je u slikarstvu esteta, umjetnik izrazito stilizirane i artificijelne geste, u književnosti je nešto od toga suprotno, tome gotovo pa suprotstavljeno: pisac obuzet stvarnošću i aktualnim stanjem epohe. Prodanović se u ovoj knjizi formom kratke priče služi da razloži postkomunističko, posthumanističko, postpredmetno doba, koje se, već pomalo bezrazložno, još uvijek naziva razdobljem tranzicije. Premda je teško znati iz čega u što to prelaze ova društva u posljednjih tridesetak godina. Taj dugi prelaz biće, evo, uskoro duži i od znamenitoga tridesetogodišnjeg rata.“

„Priče iz knjige O papagajima i predatorima mračno su vedre pripovijesti o tom dugom prelaženju koje troši ne samo ljudske živote, nego i znanja, iskustva, vjerovanja i ideale na kojima je bila zasnovana naša prethodna ljudskost. Pisane vješto, gotovo neočekivano jasne, Prodanovićeve su priče svojevrsni odgovor stvarnosti, kao polemika čovjekova i piščeva s nevoljnim okolnostima vlastitog života. Stotinu i koju godinu udaljen od Kočićeva života, Mileta Prodanović zaslužuje pero koje nosi njegovo ime. Zaslužuje ga svojim pripovjedalaštvom, ali i svojim nemirenjem, iz kojeg je potekao njegov temeljni razlog za književnost“, kaže Jergović.

Nagrada „Kočićevo pero“ za proleće i leto 2019. godine biće na svečan način uručena Mileti Prodanoviću polovinom jula 2019. godine u Vukovoj zadužbini u Beogradu.

Mileta Prodanović
Mileta Prodanović