Željko Obrenović - Karton siti

”Karton siti” novi strip album Željka Obrenovića

Izdavačka kuća Modesty stripovi (Modesty Comics) objavila je na srpskom i na engleskom jeziku strip album „Karton siti“ („Cardboard City“) scenariste i pisca Željka Obrenovića, koji je ljubiteljima fantastične književnosti najpoznatiji po romanima „Srpski psiho“ (pisan u kolaboraciji sa Aleksandrom Ilićem) iz 2007. godine i „Talog“ iz 2012.

„Karton siti“ se sastoji od sedam priča u čijem su konačnom oblikovanju učestvovala četiri domaća strip-crtača: Željko Vitorović, Nemanja Radovanović, Gašper Rus i Miroslav Mimi Slipčević. Kao koloristi, potpisani su: Filip Stanković, Nemanja Radovanović i Dejan Sedlan.

Priče su različitih tematika, obima i žanrovskih uporišta – od istorijske, preko savremene dramske priče, pa do naučnofantstične:

  • „Karton siti“ – Željko Obrenović, Željko Vitorović
  • „Najbolji čovekov prijatelj je – pas“ – Željko Obrenović, Nemanja Radovanović
  • „Muzej đubreta“ – Željko Obrenović, Željko Vitorović
  • „Otrovnica“ – Željko Obrenović, Nemanja Radovanović
  • „Za tebe“ – Željko Obrenović, Željko Vitorović
  • „Smrt je kliše“ – Željko Obrenović, Gašper Rus
  • „U ime oca“ – Željko Obrenović, Miroslav Slipčević – Mimi 

„Sve ove priče su intimne i lične, pa opet iskazuju i univerzalne istine o prirodi ljudskog soja“, kaže poznati engleski strip-scenarista Dejvid Hajn u svom osvrtu na „Karton siti“.

Pisac i strip scenarista Pavle Zelić o Obrenovićevom poduhvatu kaže: „Ovaj mastermajnd (Obrenović) iza serije veoma lepo ilustrovanih pripovesti na uistinu neuobičajen i hvale vredan način gradi sa celim timom crtača jedan samo naizgled poznat, a u suštini izmešten od dosadne stvarnosti, autentičan i samodovoljan umetnički univerzum.“

Srpsko izdanje „Karton sitija“, štampano je u tvrdom povezu, na 140 strana i u punom koloru. Za sada, ovaj strip-album može da se nabavi u striparnicama Darkwood i Alan Ford po ceni od 1.100 dinara, kao i svim Delfi knjižarama (1.500 dinara).

Razumljivo, najpovoljnije uslove nabavke nudi Modesty stripovi. Cena prilikom direktne porudžbine od izdavača iznosi 1.000 dinara, a više informacija o načinu naručivanja moguće je pronaći na blogu Željka Obrenovića.

Karton Siti