Dmitrij Gluhovski - Metro 2035

Uskoro srpsko izdanje romana ”Metro 2035”

Podelite sadržaj:

Prema najavama iz izdavačke kuće Dereta, „Metro 2035“, treći deo slavnog SF postapokaliptičkog serijala ruskog pisca Dmitrija Gluhovskog, kroz desetak dana bi trebalo da se nađe na policama domaćih knjižara.

Ova zastrašujuća vizija života posle nuklearnog rata, prikazuje moskovski metro kao utočište preživelih, u kome je svaka stanica postala zasebna država, a ljudi se grčevito bore za opstanak pred najezdom mutanata koji vladaju površinom.

Specifičnost romana „Metro 2035“ je što objedinjuje ne samo serijal knjiga, već se oslanja i na potpuno drugi medij – kompjuterske igre. Naime, „Metro 2035“ je direktni nastavak „Metroa 2033“ (2005), njegova radnja je vremenski smeštena nakon događaja iz „Metroa 2034“ (2009), a delom je inspirisana popularnom video igrom „Metro: Last Light“ (2013), čiju priču i dijaloge je osmislio upravo Gluhovski.

Na sajtu izdavača, radnja romana „Metro 2035“ opisana je sledećim rečima: „Dve hiljade trideset peta, godina velikih preokreta. Malobrojni preživeli još uvek se kriju po mračnim tunelima Moskovskog metropolitena, podeljeni u gradove-države i koncentrisani samo na to da prežive još jedan dan. Godine u podzemlju već počinju da ostavljaju posledice na ljude, bolesti su sve učestalije, nada da je još neko preživeo polako počinje da kopni. Nekadašnji heroj Artem sada je slomljen i razočaran, stalker omražen zbog preteranog izlaganja radijaciji, a na sve to i brak mu je u krizi.

Međutim, po cenu da ga proglase ludim, Artem kreće u odiseju kroz podzemni i nadzemni svet, praćen misterioznim starcem Homerom, kako bi dokazao da signal koji je uspeo da uhvati preko radija nije samo varka uma i da zaista, negde na površini, postoji utopijsko mesto Polarne Zore, čiji su stanovnici uspeli da prežive i da očuvaju tekovine civilizacije.

Mračni, polupotopljeni tuneli prepuni su opasnosti i Artem će ubrzo uvideti da svaka stanica ima svoju malu prljavu tajnu. A najveća iznenađenja dočekaće Artema upravo na dnevnoj svetlosti…“

Dmitrij Gluhovski rođen je 1979. godine. Živeo je i školovao se u Izraelu, Nemačkoj i Francuskoj. Svojim prvim romanom, „Metro 2033“, postaje jedan od najčitanijih pisaca u Rusiji. Pored ovog dela, napisao je romane „Sumrak“, „Metro 2034“ i „Metro 2035“.

Dmitrij Gluhovski - Metro 2035
Dmitrij Gluhovski – Metro 2035