Dejan Ognjanović - Poetika horora

Kapitalna studija ”Poetika horora” dr Dejana Ognjanovića

Dejan Ognjanović - Poetika horora

U izdanju novosadskog “Orfelina” objavljena je studija “Poetika horora” Dejana Ognjanovića, zasnovana na autorovom doktorskom radu “Istorijska poetika horor žanra u angloameričkoj književnosti” (odbranjenom na Filološkom fakultetu u Beogradu 2012. godine).

Ova studija na 520 strana velikog formata objašnjava šta je književni horor, kako je nastao pre dva i po veka, zašto je imao baš taj oblik, kako se i zašto zatim menjao i razvijao dobijajući formu koju sada ima, kao i koji su mu najreprezentativniji predstavnici i zašto su to baš oni.

Studija se sve vreme, a naročito u poznijim deonicama, koje se bave modernim hororom, bavi i dvosmernim vezama između književnosti i filma, a za definisanje žanra podjednako se oslanja na uvide teoretičara filma i književnosti, pa stoga može biti vredna i onima koje zanima žanr na filmu isto kao i u književnosti.

Dejan Ognjanović je pisac, filmski i književni kritičar, esejista i prevodilac. Autor je dva romana: “Naživo” (2003), i “Zavodnik” (2014); dve studije: “Faustovski ekran: đavo na filmu” (2006) i “U brdima, horori: srpski film strave” (2007); zbirke eseja “Studija strave” (2008); a priredio je i antologiju najboljih priča H. F. Lavkrafta, “Nekronomikon” (2008; 2012).

“Poetika horora” premijerno će biti predstavljena čitalaštvu tokom predstojećeg Sajma knjiga u Beogradu, 27. oktobra u 15 časova na štandu “Orfelina”. Puna cena knjige je 1.980 dinara, dok će sajamska iznositi 1.400 dinara.