Izložbom fotografija danas se otvaraju XIV Dani Žila Verna

XIV DANI ŽILA VERNAU ponedeljak 20. juna 2011. godine u Pazinu počinju XIV Dani Žila Verna, retrospektivnom izložbom fotografija dosadašnjih izdanja ove manifestacije. Otvaranje izložbe “Prijašnji dani Julesa Vernea u Pazinu” na kojoj će biti izložene fotografije Dorijana Orbanića, Marka Cerovca i Mladena Vasiljevića, biće održano u 19 časova u LG galeriji (Jurine i Franine br. 11).

Dani Žila Verna su manifestacija kojom se obeležava događaj iz Vernovog romana “Matijas Sandorf” u kome 26. juna 1867. godine u Pazinu glavni junak biva osuđen na smrtnu kaznu, ali se spašava begom kroz Pazinsku jamu. Ova manifestacija se od 1998. tradicionalno održava svake godine oko 26. juna, a njome organizatori žele da podsete ne samo na roman “Matijas Sandorf” već i na celokupno delo slavnog pisca naučne fantastike.

Ovogodišnji Dani Žila Verna posvećeni su neobičnim putovanjima, pa će posetioci moći da uživaju u letu balonom ili prelasku iznad Pazinske jame zip-lajnom, čeličnim užetom razapetim od hotela Lovac do Kuće za pisce.

Za porodice je namenjen avanturistički pohod stazom Matijasa Sandorfa, koji će činiti putovanje vozom od Pazina do Kanfanara, zatim pešačenje do Dvigrada, vožnja biciklima od Limske Drage, i na kraju plovidba brodom do Rovinja.

Prijavljivanje za ova i mnoga druga interesantna dešavanja koja očekuju posetioce XIV Dana Žila Verna mogu se učiniti putem veb-strane http://www.julesvernedays.com/