Dve Živkovićeve knjige prikazane u rubrici “S+F=SF”

U rubrici “S+F=SF”, koja izlazi u književnom dodatku nedeljnog izdanja lista Blic, kritičar Slobodan Ivkov je 06. marta predstavio dve knjige Zorana Živkovića. U delu posvećenom prikazima naslova iz domena popularne nauke, predstavljeno je novo jednotomno izdanje “Enciklopedije naučne fantastike”, dok je u segmentu posvećenom fantastici, načinjen prikaz monumentalnog izdanja “Nemoguće priče”. Tekstove oba prikaza prenosimo u celosti:

SCIENCE
Enciklopedija naučne fantastike
PRIREĐIVAČ: Zoran Živković
IZDAVAČ: Heliks
BROJ STRANA: 580
ISBN: 978-86-86059-22-2
POVEZ: Tvrd
CENA: 2916 dinara

Zoran Živković - ENCIKLOPEDIJA NAUČNE FANTASTIKEUspešno prevladavši gotovo sve zamke i iskušenja metodološke nekonzistentnosti, pogotovo u grandioznom poslu celokupnog sagledavanja SF žanra, ugledni autor ove kapitalne teorijske knjige je pre 20 godina kod “Prosvete” objavio njeno prvo, dvotomno izdanje. Ono je tada bilo četvrto te vrste u svetu. Povodom jubileja, sada je štampano jednotomno. Kao i u pređašnjem, tabaci su crno–beli, a kolorni dodaci su umetnuti. Oni su sada nešto drugačije organizovani i imaju različit sadržaj, što je sjajno. Nažalost, iz samih odrednica su izbačene ilustracije. Najveću dilemu izaziva to što, ako već i nema novih, nijedna od 1.638 odrednica nije ažurirana. U međuvremenu je, od 1990, u svetu nastalo mnogo važnih SF dela, a umrli su Asimov, Klark i stotine drugih… Autor je za to u prigodnom predgovoru naveo četiri razloga, od kojih bar sa dva ne mogu da se složim: “da je SF prestao da postoji s okončanjem 20. veka” i “da su 20 nedostajućih godina najmanje vredne pomena u toj istoriji”. No, bez obzira na sve sitnije zamerke, ovo izdanje je stožer celokupne faktografske, pa i aksiološke teorijske SF literature na srpskom jeziku. Jednostavno ako izuzmemo internet, ono nema alternativu! Bez njega je apsolutno nemoguć celovit uvid u svetsku SF scenu, bar do 1985. godine.

 
FICTION
Nemoguće priče
AUTOR: Zoran Živković
IZDAVAČ: Zavod za udžbenike
BROJ STRANA: 740
ISBN: 978-86-17-16831-3
POVEZ: Tvrd
CENA: 2851 dinara

Zoran Živković - NEMOGUĆE PRIČEGodinu dana posle izlaska prvog toma sabranih dela pod naslovom “Romani”, u ovoj rubrici takođe registrovanog (videti dodatak BLIC knjiga od 21. februara 2010), koji je na oko 1.000 stranica sadržavao sedam autorovih romana, objavljen je i drugi tom pod naslovom “Nemoguće priče”. Uopšte neće biti lak posao onima koji uvek, i po svaku cenu, teže da u postojeće žanrovske fioke razvrstaju knjige koje pročitaju, a pogotovo ova dela pred nama. Neuhvatljiva su i u pogledu svoje fizičke forme (jednotomno sabiranje prethodnih višetomnih knjižica), a i po vrsti organizacije i informacije sadržaja (čista fantastika?). Verovatno je u pravu citirani kritičar “Njujork Tajmsovog” dodatka u njihovom “Buk Rivjuu” koji ih je okarakterisao kao “mozaičke romane”. Svih 11 naslova iz zamašne knjige su dalje izdeljeni na podceline (od tri do 12 priča svaka), na njih 70 ukupno. Naime, kada se sve pročita, ne može a da se ne uoči narativna zaokruženost koja zaustavlja dah svojim obuhvatom, raznovrsnošću asocijacija i količinom ideja, te monumentalnom kombinatorikom njihovog demijurga. Kako god okrenemo, nesvakidašnja izdavačka jedinica. Pred nama je materijalizovana celina bez presedana u srpskoj prozi. Fantastičnoj pogotovo!

Slobodan Ivkov