I rodiće se veštica - Robert E. Hauard

I RODIĆE SE VEŠTICA – zbirka priča Roberta E. Hauarda

Izdavačka kuća Strahor objavila je petu i poslednju zbirku priča o Konanu I rodiće se veštica Roberta E. Hauarda, u prevodu Gorana Skrobonje. Time je priveden kraju poduhvat započet 2019. godine, kojim su domaćim čitaocima predstavljene sve priče i roman o Konanu Simerijancu jednom od najpopularnijih heroja palp literature, čiji uticaj ne jenjava ni u 21. veku.

Hauardove priče, koje obiluju živopisnim avanturama prepunim akcije, smatraju se kamenom temeljcem podžanra mača i magije. Zbirka I rodiće se veštica naslovljena je prema istoimenoj priči iz 1934. godine, koja se smatra jednom od Hauardovih najpoznatijih i najomiljenijih priča iz serijala o Konanu.

Poslednja Strahorova knjiga sa avanturama najčuvenijeg varvarina Hiborijanskog doba donosi njegovu očajničku borbu da preživi najezdu divljih Pikta na nemirnoj granici Akvilonije („Preko Crne reke“); događaje koji su doveli do toga da od kapetana garde postane žrtva mučenja i, potom, osvetnički zapovednik nomadske horde („I rodiće se veštica“); susret sa magom vaskrslim iz ponora Praznine na tajanstvenom ostrvu Vilajetskog mora („Nečastivi od gvožđa“); i epski sukob sa moćnim Crnim prorocima u visokim gudurama Himelijskih planina („Ljudi Crnog kruga“).

Pored ovih klasičnih priča, u knjizi je po prvi put na srpskom jeziku štampan i slavni Hauardov esej „Hiborijansko doba“ koji daje istorijski okvir i geografski i demografski pogled na svet u kojem je varvarin sa maglenih brda Simerije uspeo, snagom svojih mišića, vijuga i čelika, da zavlada najmoćnijim carstvom te zaboravljene epohe…

Predgovor izdanju napisao je Goran Skrobonja, vrsni pisac i prevodilac fantastike i iskreni poklonik Hauardove proze, koji je i inicirao navedeni poduhvat objavljivanja zbirki priča i romana o Konanu Simerijancu. Govoreći o Hauardovim pričama kao o delima koja svojim arhetipskim svojstvima zrače večnom privlačnošću, ponudio je odgovor na pitanje odakle osećaj neobične svežine tih rukopisa:

Hauardova proza je proizvod njegovog doba, perioda od kraja dvadesetih i početka tridesetih godina prošlog veka, neopterećena političkom korektnošću i woke sentimentima koji danas, čini mi se, i pisce i urednike, prevodioce i izdavače, nagone na svojevrsnu autocenzuru. Po nedostatku današnjih obzira prema osetljivim (premda često licemernim) gledištima milenijalaca, Hauard je bliži piscima prethodnih generacija, od Tvena i Stivensona, do Velsa ili Barouza. Zato nam danas priče o Konanu izgledaju neobično sveže: one su ispripovedane jednostavnim jezikom, ispunjene živopisnim opisima i često razgaljujućim nedostatkom obzira, tako da nam pored uzbuđenja i zanimljivih zapleta donose i dašak ranijeg, slobodnijeg doba, napisao je Goran Skrobonja.

Sve zastupljene priče krase ilustracije Dražena Kovačevića i Aleksandra Tešića. Knjiga sadrži 314 strana, urađena je u mekom povezu, a njena cena prilikom naručivanja direktno od izdavača je 960 dinara (bez uračunatih poštanskih troškova).

I rodiće se veštica - Robert E. Hauard
I RODIĆE SE VEŠTICA – Robert E. Hauard