Hronike Ambera

”Hronike Ambera” Rodžera Zelaznija u novom izdanju

Laguna je upravo objavila prvi tom kultnog serijala „Hronike Ambera“, koji je proslavio jednog od najznačajnijih predstavnika „novog talasa“ SF/F literature, Rodžera Zelaznija.

Serijal se sastoji iz deset delova objavljenih između 1970. i 1991. godine. Podeljen je na dva ciklusa od po pet romana. Prvi ciklus govori o princu Korvinu („Devet prinčeva Ambera“ 1970, „Puške Avalona“ 1972, „Znak jednoroga“ 1975, „Oberonova ruka“ 1976, „Predvorje haosa“ 1978) a drugi o njegovom sinu Merlinu („Aduti propasti“ 1985, „Krv Ambera“ 1986, „Znak haosa“ 1987, „Vitez senke“ 1989. i „Princ haosa“ 1991).

Prvi tom, koji je Laguna objavila, donosi dva romana „Devet prinčeva Ambera“ i „Puške Avalona“ u prevodu Nevene Andrić.

U najavi serijala, na sajtu izdavača je objavljeno sledeće: „Amber je jedini stvaran svet, a svi ostali svetovi njegovi su odrazi – tek Senke, kojima pripadnici kraljevske loze Ambera mogu da barataju, da ih menjaju, kreću se među njima i možda ih i stvaraju. Kraljevsku porodicu, međutim, rastržu ljubomora i sumnja. Nestanak patrijarha Oberona samo je još pojačao međusobne sukobe i trvenja. Presto je ostao prazan, naslednik nije proglašen i čini se da bi ga ma ko od pretendenata mogao prigrabiti za sebe.

Hronike počinju na Zemlji u Senkama – našoj Zemlji – u bolnici, gde se jedan čovek oporavlja od automobilske nesreće. Pati od amnezije, ali svejedno ga progone sećanja na jedan grad i teraju ga da istražuje: ko je, šta je, kako je tu dospeo i šta se zapravo dešava.“

Rodžer Zelazni (1937–1995) bio je američki prozni pisac i pesnik, jedan od najznačajnijih autora epske i naučne fantastike, koji su uspeli da žanrovsku literaturu izdignu iz geta paraliterature i uvedu u svet visoke književnosti. Njegov celokupni opus u znaku je traganja za drugačijim, nešablonizovanim licem fantastike, a objavio je više od sto pedeset kratkih priča i više od pedeset knjiga. Triput je osvojio nagradu „Nebula“, šest puta nagradu „Hugo“ i brojne druge. Prevođen je na više od dvadeset jezika.

Rodžer Zelazni
Rodžer Zelazni