Deca noći - Den Simons

Objavljen Simonsov roman o vampirima ”Deca noći”

Još jedno vrhunsko ostvarenje fantastike stiglo je u naše knjižare ovih dana zahvaljujući izdavačkoj kući Laguna. Reč je o jednom od najboljih dela Dena Simonsa, romanu „Deca noći“, u kome nam ovaj majstor literarne fantastike pruža jeziv opis Rumunije neposredno posle pada Čaušeskua i vešto upliće legende o vampirima u turbulentnu političku istoriju našeg suseda.

Roman je pvi put objavljen 1992, i donosi priču koja počinje u oronulom sirotištu u postkomunističkoj Rumuniji, gde jedna teško bolesna beba greškom dobija transfuziju krvi. Iako svi očekuju da će umreti, dete počinje da se oporavlja i razvija. Kejt Nojman, doktorka iz Amerike, pomišlja da detetov imuni sistem možda krije tajnu leka za rak i sidu. Ona usvaja bebu i vodi je sa sobom u SAD. Međutim, mali Džošua je povezan sa jednim drevnim plemenom i njegovim legendarnim vođom – Vladom Cepešom, prvobitnim Drakulom – čiji će ga ljudi kidnapovati. Uprkos nemogućim izgledima i surovim neprijateljima – i ljudskim i vampirskim – Kejt i njen saveznik, otac Majk O’Rurk, krišom se vraćaju u Rumuniju ne bi li spasili dete.

Knjiga „Deca noći“ ovenčana je prestižnom nagradom časopisa „Lokus“ 1993. godine u kategoriji za najbolji horor roman.

Den Simons je rođen 1948. u gradiću Piorija. Odrastao je u više malih gradova američkog Srednjeg zapada. Jedan od njih, Brimfild, poslužio je kao inspiracija za imaginarni Elm Hejven, mesto u kom se odvija radnja dva Simonsova romana „Leta noći“ i „Uklete zime“.

Prvu priču Simons je objavio 1982, dana kada se rodila njegova kći. Godine 1987. u potpunosti se posvetio pisanju i od tada veći deo vremena provodi u planinskoj kolibi na 3000 metara visine, u Stenovitim planinama. Jedan je od malobrojnih pisaca današnjice čiji rad obuhvata toliko žanrova – od fantastike, horora i trilera, preko istorijskih romana do mejnstrim fikcije. Dela su mu prevedena na više od dvadeset jezika i objavljena u preko trideset zemalja.

Mnoge Simonsove priče i romani pretočeni su u filmske scenarije ili su u planu za adaptaciju, uključujući serijal „Hiperion“, „Darvinovu oštricu“, „Reka Stiks teče uzvodno“, „Kraj gravitacije“ i „Teror“. Dobitnik je svih najvažnijih svetskih priznanja za fantastiku: „Hugo“, „Nebula“, „Brem Stoker“, Svetske nagrade za fantastiku, „Lokus“ i mnogih drugih.

Den Simons
Den Simons