Hronike Ambera

Stigao drugi tom Zelaznijevih ”Hronika Ambera”

Prema svemu sudeći, Laguna je odlučila da uoči Nove godine obraduje brojne poklonike fantastike objavljivanjem veoma zanimljivih naslova. Nakon romana „Gnusno“ Dena Simonsa, iz ove izdavačke kuće stižu vesti da je objavljen i drugi tom „Hronika Ambera“ Rodžera Zelaznija.

Drugi tom „Hronika Ambera“ na 512 strana donosi treći, četvrti i peti roman iz Ciklusa o Korvinu: „Znak jednoroga“, „Oberonova ruka“ i „Dvorovi haosa“.

„Hronike“ su nastale u periodu između 1970. i 1991. godine, a pored pet romana iz Korvinovog ciklusa, popularni serijal čini isto toliko romana iz Merlinovog ciklusa, kao i više kratkih priča.

Radnja serijala dešava se u mitološkom Amberu, ostrvu reda, i, suprotstavljenom mu, Predvorju Haosa sa Senkama – svetovima između njih, kojima pripada i Zemlja. Amber je jedini stvaran svet, a svi ostali svetovi njegovi su odrazi, kojima pripadnici kraljevske loze Ambera mogu da barataju, da ih menjaju, kreću se među njima i možda ih i stvaraju. Kraljevsku porodicu, međutim, rastržu ljubomora i sumnja. Nestanak kralja Oberona samo je još pojačao međusobne sukobe i trvenja.

Korvin, koji privremeno prihvata ulogu vođe, traga za uzrokom nedaća u Amberu i u isto vreme pokušava da reši zagonetku sopstvene automobilske nesreće na Zemlji u Senkama. Uprkos brojnim spletkama i zaverama koje izbijaju na videlo, članovi kraljevske porodice moraju da postignu bar nekakvu slogu ne bi li otkrili šta se događa i je li neko među njima izdajnik. U potrazi za rešenjima, na putu su da spoznaju istinsku prirodu Ambera i njegovih neprijatelja.

„Hronike Ambera“ ostavile su traga na stvaralaštvo brojnih savremenih pisaca fantastike. Džordž R.R. Martin to ni najmanje ne krije, a svoj susret sa ovim Zelaznijevim serijalom u mladosti opisuje sledećim rečima:

„Kada sam se prvi put susreo sa delom Rodžera Zelaznija, kada sam prvi put pročitao te reči, naježio sam se i osetio kako fantastika više nikada neće biti ista kao pre. Kao samo retki pre njega, Rodžer je ostavio trag na celi žanr.“

Rodžer Zelazni
Rodžer Zelazni

Rodžer Zelazni (1937–1995) bio je američki prozni pisac i pesnik, jedan od najznačajnijih autora epske i naučne fantastike. Na polju žanra njegova dela smatraju se revolucionarnim, naročito u pogledu psihologije likova, stila i motiva; objavio je više od sto pedeset kratkih priča i više od pedeset knjiga. Triput je osvojio nagradu Nebula, šest puta nagradu Hugo i brojne druge. Prevođen je na više od dvadeset jezika.