Hotel iz ”Isijavanja” postaje muzej horora

Kako javlja Tanjug, hotel Stenli u Istis Parku, u Koloradu, koji je inspirisao Stivena Kinga da napiše roman „Isijavanje“, planira da uloži 24 miliona dolara u izgradnju muzeja strave i edukativnog filmskog centra.

Roman, po kom je 1977. Stenli Kjubrik snimio istoimeni film sa Džekom Nikolsonom i Šeli Duval, je priča o piscu koji sa ženom i sinom dolazi u prazan hotel preko zime.

Prilično loše dočekan od strane kritike kada se pojavio. Iako su Kjubrik i Duval bili nominovani za Zlatne maline, film je vremenom postao klasik horor žanra.

Vlasnici hotela, u čijoj se ponudi trenutno nalaze paket aranžmani „Sablasne avanture“ i u kom se jednom godišnje organizuje festival horor filma, nadaju se da će realizacijom novog projekta postati „prava horor destinacija“ koja će privući veliki broj turista.

Prema pisanju londonskog Gardiana, njihovu zamisao već su podržale dve holivudske zvezde, Sajmon Peg i Ilajdža Vud, koji su obećali i finansijsku pomoć.

Iako je Kingova knjiga bila inspirisana boravkom u hotelu Stenli, Kjubrik je svoj film snimio u jednom drugom hotelu, koji se nalazi 1.600 kilometara odatle, u nacionalnom parku Josemiti, u Kaliforniji.

Za razliku od hotela Stenli, Ovoni hotel se trudi da zabašuri svaki trag koji ga povezuje sa Kjubrikovim ostvarenjem.

Hotel Stenli
Hotel Stenli