Mičio Kaku - Hiperprostor

Heliks objavio ”Hiperprostor” Mičija Kakua

Izdavačka kuća Heliks objavila je još jedno delo izuzetno cenjenog američkog naučnika Mičija Kakua „Hiperprostor“, svojevrsnu naučnu odiseju kroz paralelne kosmose, crvotočine i desetu dimenziju.

“Hiperprostor” je popularno napisana knjiga o fundamentalnoj teoriji moderne fizike za kojom predano već više decenija tragaju najbriljantniji umovi naše planete.

U ovoj knjizi Mičio Kaku objašnjava elegantnu matematiku viših dimenzija koja je u osnovi teorije superstruna, trenutno najizglednijeg kandidata za naučnu tvorevinu koja treba da objedini naše razumevanje sveta na ekstremno velikim i na ekstremno malim skalama.

Da bismo shvatili koncept superstruna, moramo se osloboditi stega zdravorazumske percepcije trodimenzionalnog sveta i hrabro se upustiti u domen nepojmljivog – stvarnosti sačinjene od čak deset dimenzija.

„Hiperpostor“ spada u klasike naučnopopularne literature kojim izdavačka kuća Heliks proširuje biblioteku „Dela Mičija Kakua“.

Mičio Kaku je rođen 24. januara 1947. u Sjedinjenim Američkim Državama. Čuveni je teorijski fizičar, poznat po naučnim probojima u oblasti teorije superstruna. Doktorirao je na kalifornijskom Univerzitetu Berkli, a trenutno predaje teorijski fiziku na njujorškom Siti koledžu. Bavi se istraživanjima na polju teorije superstruna, supergravitacije, supersimetrije i hadronske fizike. Veliki je populizator nauke. Napisao je nekoliko naučno popularnih bestselera o najintrigantnijim tokovima moderne fizike – „Vizije“, „Paralelni svetovi“, „Hipersvemir“, „Posle Ajnštajna“. U javnosti često istupa protiv nuklearnog naoružanja i zloupotrebe nauke i izražava brigu zbog globalnog zagrevanja i terorizma.