Geralt od Rivije na poštanskim markicama

Geralt od Rivije na poštanskim markicama u Poljskoj

Poljska pošta u promet pušta 180.000 poštanskih markica s likom Geralta od Rivije, glavnog junaka niza video igara „The Witcher“ (Veštac), baziranih na istoimenom književnom serijalu poljskog pisca Andžeja Sapkovskog.

Pored ove ograničene edicije poštanskih markica, u prodaju su puštene i koverte sa motivom Geraltovog medaljona. Na ovaj način odaje se počast jednom od najuspešnijih izvoznih proizvoda u Poljskoj.

Geralt od Rivije, mutant snežno-bele kose, lukavi ubica čudovišta poznat i kao Beli Vuk, pre desetak godina predstavljen je ljubiteljima kompjuterskih igara zahvaljujući ostvarenju poljskog razvojnog tima „CD Projekt“ i ubrzo potom zavredio kultni status među igračima širom sveta. Do sada je zahvaljujući nizu video-igara, „CD Projekt“ inkasirao oko milijardu dolara, a čuveni književni serijal „Veštac“ doživeo veliku popularnost na globalnom nivou.

Saga o Vešcu je donela radikalne promene u žanru epske fantastike. U svetu punom čudovišta i ličnosti živopisnog karaktera, komplikovanih intriga i burnih strasti, mitologija se prepliće sa današnjicom, a junaci su obdareni savremenim gledištima.

Andžej Sapkovski je najprevođeniji poljski pisac nakon Stanislava Lema. Nedavno je zavredio Svetsku nagradu za fantastiku, prestižno priznanje koje su ranije dobili velikani fantastične književnosti poput Ursule Legvin, Stivena Kinga, Terija Pračeta.

Knjige iz serijala „Veštac“ na srpskom jeziku objavila je izdavačka kuća Čarobna knjiga.