Nil Gejmen - Knjige Magije

Gejmenove ”Knjige Magije” kao uvod u svet okultnog

Izdavačka kuća „Darkwood“ specijalizovana za objavljivanje naslova devete umetnosti, upravo je na domaće tržište izbacila strip „Knjige Magije“ za koji je scenario napisao proslavljeni pisac fantastike Nil Gejmen. Izdanje na srpskom jeziku stiže ravno 25 godina nakon što je izvorno odštampana prva epizoda ovog stripa, koji je izvršio veliki uticaj na savremenu pop-kulturu.

Gejmen je zajedno sa četiri vrsna crtača predvođena Džonom Boltonom, poznatim po radovima koji se graniče sa fotorealizmom, uradio jednu celovitu priču (isprva objavljenu u četiri sveščice) koja čitaoce vodi u svet magije i njenih bezbrojnih manifestacija.

Radnja stripa prati dečaka Tima Hantera, koga obučava grupa magova (sa Džonom „Helblejzerom“ Konstantinom na čelu) kako bi postigao svoj puni potencijal i postao najmoćniji čarobnjak na svetu. Ipak, na dečaku je da donese odluku da li će primenjujući magiju biti bliži dobru ili zlu. Ali, takođe, ostavljena mu je mogućnost odustajanja od magije uopšte. Četiri čoveka ga vode na čudesno putovanje, pokazujući mu različite aspekte sveta magije, tako da može da donese valjanu odluku.

Iako će budući čitaoci primetiti mnoge sličnosti sa Harijem Poterom, strip „Knjige Magije“ je ipak nešto sasvim drugo – u najmanju ruku, štivo za malo zrelije konzumente, ističe izdavač. Svaka od četiri Gejmenove epizode, vodi Tima Hantera kroz prošlost, sadašnjost i budućnost mističnog univerzuma dajući mu mogućnost da poseti različite domene i susretne različite figure iz sveta okultnog. Tako „Knjige Magije“ imaju više funkciju enciklopedije, nego priče, dok književna dela Roulingove imaju razrađenu radnju sa originalnim likovima.

Prva sveska stripa „Knjige Magije“ objavljena je 1990. godine u izdanju DC Comcis-a, a ideja američkog izdavača bila je da se kroz jedan naslov podseti na brojne druge junake DC stripova sa tematikom horora ili natprirodne strave. Prvobitno je scenarije za strip serijal trebalo da piše Džon Mark DeMetis, ali je on odustao od projekta, pa je ovaj zadatak poveren mladom Gejmenu.

Srpsko izdanje stripa čini 228 strana u koloru, sa mekim uvezom (170×260). Redovna cena izdanja je 1.850 dinara, a do 01. novembra traje akcija tokom koje će strip biti prodavan po promotivnoj ceni od 1.600 dinara. Popust važi za kupovinu direktno od izdavača.

Nil Gejmen - Knjige Magije
Nil Gejmen – Knjige Magije