Zlatni zmaj Filipu Davidu

Filip David dobitnik nagrade ”Zlatni zmaj”

Jedan od najistaknutijih srpskih pisaca, Filip David, dobitnik je ovogodišnjeg međunarodnog priznanja „Zlatni zmaj“ za izuzetan doprinos fantastičnoj književnosti – javlja Radio Bijelo Polje.

Ovogodišnjeg laureata odabrao je Organizacioni odbor Regionalnog festivala fantastične književnosti „Refesticon“ koji osim organizatora čine i predstavnici partnerskih festivala, članovi žirija i prošlogodšnji dobitnik nagrade, prof. dr Zoran Živković.

Prema rečima direktora festivala, Dragića Rabrenovića, odlučeno je da nagrada pripadne piscu koji je između ostalog dobitnik Adrićeve i NIN-ove nagrade, kao i nagrada „Meša Selimović“ i „Stanislav Lem“.

„Imajući u vidu dosadašnje stvaralaštvo, dugogodišnji rad na fakultetu, televiziji i filmu, brojna priznanja i nagrade, oblasti književnosti kojima se bavi, i izuzetne uspehe kratkih priča iz žanra fantastike, Organizacioni odbor je odlučio da od nekoliko predloženih kandidata, ovogodišnje priznanje pripadne Filipu Davidu“, rekao je Rabrenović.

Zahvaljujući se organizatorima, Filip David je istakao da će mu biti izuzetno drago da prisustvuje Festivalu koji se održava od 12. do 15. maja u Bijelom Polju.

„Čini mi čast priznanje koje ste mi dodelili jer sam otkad znam za sebe, otkada sam počeo da čitam, posebno voleo i cenio fantastičnu književnost. Moji uzori su bili i ostali Po, Lafkreft, Stivenson, Kafka, Potocki, Borhes, kao i mnogi pisci SF literature“, istakao je ovogodišnji laureat.

Filip David je autor više zbirki priča među kojima su „Bunar u tamnoj šumi“, „Zapisi o stvarnom i nestvarnom“, „Princ vatre“ i „Sabrane i nove priče“, romana „Hodočasnici neba i zemlje“, „San o ljubavi i smrti“, „Kuća sećanja i zaborava“ kao i knjiga eseja i više TV drama i filmskih scenarija.

Knjige su mu prevedene na švedski, francuski, poljski, mađarski, italijanski, albanski, esperanto, makedonski, slovenački, hrvatski, a pripovetke se nalaze u dvadesetak antologija.

Kao dramaturg, koscenarista ili scenarista radio je, između ostalog, i na filmovima: „Okupacija u 26 slika“, „Pad Italije“, „Ko to tamo peva“, „Bure baruta“ (nagrada kritike u Veneciji, nagarada Feliks za najbolji evropski film godine), „Poseban tretman“ (nagrada u Kanu), „Paviljon 6“, „San zimske noći“ (Gran pri filmskog festivala u San Sebastijanu), „Optimisti“ (Gran pri u Valjadoidu i Ženevi).

Dugo godina je radio kao urednik dramskog programa Televizije Beograd i kao profesor dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti Univerziteta u Beogradu. Jedan je od osnivača, udruženja Nezavisnih pisaca osnovanog 1989. godine u Sarajevu, koje je okupljalo pisce iz svih delova bivše Jugoslavije i osnivač je Beogradskog kruga udruženja nezavisnih intelektualaca.