Festival fantastične književnosti “Zecon”

Muzej grada ZeniceU petak 01. aprila 2011. godine u Muzeju grada Zenice, promocijom zbirke priča “Posljednja bosanska kraljica”, otvoren je peti Festival fantastične književnosti “Zecon”.

Ovogodišnje izdanje Festivala okupilo je brojne goste iz regiona, a u predstavljanju zbirke priča inspirisanih kraljicom Katarinom, učešće je uzelo nekoliko pisaca iz Pazina, Zagreba, Zenice, Višegrada i Beograda.

Prema rečima direktora Muzeja grada Zenice i glavnog organizatora “Zecona”, Adnadina Jašarevića, zbirka je pokazatelj da legenda o Katarini živi i danas, i ne samo u Bosni, već i na prostoru od Pazina, pa do Bjelog Polja, odakle su sve na adresu zeničkog muzeja pristigle priče na zadatu temu.

Zbirka je objavljena u okviru projekta “Tragovima bosanskog kraljevstva”, kojim se kroz tematske konkurse za fantastičku priču daje doprinos revitalizaciji bosansko-hercegovačkog kulturnog nasleđa.

Program prvog festivalskog dana je nastavljen promocijom knjiga Žila Verna “Claudius Bombarnac” i “Dvorac u Karpatima”, koje je nedavno objavila zagrebačka izdavačka kuća Zoro. Davor Šišović, vrsni promoter fantastike iz Pazina, ovoga puta u ulozi urednika edicije, održao je predstavljanje knjiga pred publikom koju su činili mahom osnovnoškolci.

Program drugog dana “Zecona”, čine podnevne promocije romana Ivane Delač Horvatinčić “Pegazari”, te godišnjih zbirki priča sa Istrakona i pazinskog Festivala fantastične književnosti, a u večernjim satima na programu je predavanje o britanskom stripu, koje će održati članovi beogradskog udruženja ljubitelja fantastike “Sci&Fi”.