Borislav Pekić

Emisija o Borislavu Pekiću u DKSG-u

Borislav PekićU utorak 05. novembra 2013. godine u 20 časova u Maloj sali Doma kulture Studentski grad, biće prikazan prvi deo dokumentarno-igrane emisije “Ne pojedoše skakavci zlatno runo” u kojoj književnici, poznavaoci i prijatelji govore o Borislavu Pekiću na desetogodišnjicu njegove smrti, 2002. godine.

Uoči projekcije uvodnu reč imaće supruga slavnog pisca Ljiljana Pekić i književnik Radoslav Bratić.

U emisiji, izjave smenjuju biografske sekvence za koje su korišćeni autentični tekstovi samog pisca. Jedan od učesnika, Nikola Milošević, o Pekiću kaže: “Ima mnogo pisaca koje ne bi trebalo upoznavati. Ne retko biva da kada pisca upoznate i kada sravnite ono što o njemu znate i ono što je on napisao – doživite manje ili veće razočarenje. Međutim, Borislav Pekić je po mnogo čemu bio izuzetna pojava pa i po tome. On je spadao u one zaista retke pisce koje je vredelo upoznati i razabrati da nije samo duhovno obogaćenje iščitavanje njihovih dela već i suočavanje sa onim što oni po svom duševnom sklopu i po nekom bogatstvu svojih ličnih darova jesu.”

U emisiji su učestvovali: Ljiljana Pekić, Matija Bećković, Marko Leko, Zoran Racić, Velibor Đokić, Nikola Popović, Predrag Palavestra, Filip David, Radoslav Bratić, Desimir Tešić, Dragoljub Mićunović, Nikola Popović; glumci: Dejan Čavić kao Borislav Pekić, Vladimir Mihajlović kao Pekićev biograf.

Emisija je snimljena u proizvodnji Redakcije dokumentarnog programa RTS-a, 2002. godine. Reditelj i urednik je Nenad Purić.