Poslednja želja - Andžej Sapkovski

U pripremi ekranizacija serijala ”Veštac”

Američka producentska kuća „The Sean Daniel Company“ i poljska „Platige Films“ udružile su snage na projektu ekranizacije popularnog serijala epske fantastike „Veštac“ Andžeja Sapkovskog.

Radnja filma obuhvatiće dve priče, „Veštac” i „Manje zlo”, iz prve knjige serijala – zbirke pripovedaka „Poslednja želja“. U izjavi za štampu, producenti su naveli da će ovaj film biti uvodni deo buduće filmske franšize o vešcu Geraltu i da će premijera biti upriličena 2017. godine.

„Poslednja želja“, je zbirka pripovedaka nastalih prepričavanjem nekih od najpoznatijih narodnih bajki, koje su izmenjene do granice neprepoznatljivosti i začinjene elementima strave i užasa.

U njima se veštac Geralt iz Rivije, nadaleko čuveni lovac na čudovišta, susreće s rodoskrvnim kraljevima i njihovim nemrtvim kćerkama, osvetoljubivim džinima, vrištavim harpijama, vampirima koji sahnu od ljubavi i obeshrabrenim zlim dusima.

Saga o Vešcu, koju čine dve zbirke priča i šest romana, postala je bestseler ne samo u autorovoj rodnoj Poljskoj već i širom sveta. Prevedena je na brojne svetske jezike, a po njoj je snimljena TV serija i napravljena čuvena kompjuterska igra „The Witcher”.

Za dela iz knjiškog serijala, Sapkovski je dobio brojne nagrade poljskog i ruskog fandoma, nagrade „Evropskog društva za naučnu fantastiku“ (2006, 2010), kao i nagradu “Dejvid Gemel” (2009) u kategoriji epske fantastike.

Režiser filmske verzije sage o vešcu biće Tomaš Baginski, čiji je naučnofantastični film „The Cathedral“ (2002) bio nominovan za Oskara 2003. godine.

Scenario piše Tanja St. Džon, koja je radila na brojnim epizodama TV serija „Grimm“, „Chicago Fire“, „Eureka“, „Buffy the Vampire Slayer“…

Producentska kuća „Sean Daniel Company“ poznata je po filmskom serijalu „The Mummy“, i radu na novoj verziji „Ben Hura“, kao i TV seriji „The Expanse“.

Što se poljske kompanije tiče, ovo joj neće biti prvi susret sa serijalom „Veštac“. Ona je odgovorna za nekoliko trejlera i filmskih sekvenci za igru „The Witcher 3: The Wild Hunt“, među kojima je i i sledeći video-klip: