Radjard Kipling

Izložba posvećena Kiplingu u Biblioteci Matice srpske

Povodom 150 godina od rođenja engleskog pisca Radjarda Kiplinga (1865-1936), Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe o ovom autoru, iz svojih zbirki.

Postavku, koja se može pogledati od 30. novembra do 31. decembra u javnom katalogu Biblioteke, čini izbor Kiplingovih dela i literature o njemu. Autorka postavke je Ivana Grgurić, urednik Selimir Radulović.

Radjard Kipling, prozaista i pesnik, rođen je u Indiji 1865. Školovao se u Engleskoj, ali se 1882. vratio u Indiju, gde je radio kao novinar. Boravio je u Japanu, Americi, Francuskoj i Južnoj Africi.

Od 1889. godine bavio se profesionalnim pisanjem. Iako je znatno poznatiji po svom nežanrovskom pripovedačkom i pesničkom opusu, za koji je 1907. dobio „Nobelovu“ nagradu za književnost, Kipling je ostavio traga i u naučnoj fantastici, pre svega po nesumnjivom uticaju koji je izvršio na mnoge pisce tog žanra.

U zbirkama priča „Akcije i reakcije“ (1909) i „Raznovrsje stvorenja“ (1917), nalazi se više značajnih SF ostvarenja u kojima se pionirski javljaju neki važni žanrovski tehnofakti: radio, vazduhoplovstvo, globalni komunikacioni sistem. Kroz njegova dela provlače se i drugi brojni fantastični motivi, poput sećanja na pređašnji život, postojanje pre rođenja i slično.

Zbog naklonosti ka kolonijalizmu bio je nemilosrdno kritikovan i karikiran, ali su mu čak i protivnici priznavali majstorstvo u kratkoj priči.

Uz „Knjigu o džungli“ (1894) i „Drugu knjigu o džungli“ (1895), među njegovim najpoznatijim delima su „Izistinske priče“, „Pripovetke iz Indije“, „Indijska džungla“, „Hrabri kapetani“, „Stalki i družina“, „Kim“ i dr.

Umro je u Londonu 1936. godine.