Književna fantastika

Dva prikaza almanaha ”Književna fantastika”

Književna fantastikaPočetkom septembra u dnevnim listovima “Blic” i “Dnevnik” objavljeni su prikazi almanaha “Književna fantastika“, koji je priređen i publikovan zahvaljujući saradnji izdavačke kuće “Čarobna knjiga” i sajta za promociju fantastične književnosti “Art-Anima”.

U nedeljnom dodatku lista “Blic” – “Blic Knjiga” od 07. septembra, štampan je prikaz iz pera književnog kritičara Slobodana Ivkova, koji je između ostalog o ovoj publikaciji rekao:

“Ovaj godišnjak, raskošnog i raznovrsnog sadržaja odista opravdano zauzima reprezentativnu ulogu i predstavlja verodostojan, prvenstveno informativan presek domaće i svetske S/SF-scene, kako njenog spisateljskog, tako i teorijskog segmenta. Naravno da za naše urednike, priređivače i izdavače u Srbiji postoji oho-ho prostora za još nekoliko istovrsno i istovremeno uobličenih sličnih zbornika ili antologija, jer povoda i ostvarenja je odista mnogo, ali ovaj sadrži gotovo sve tipove ovakvog stvaralaštva i komentare povodom njega”.

Samo dan kasnije u novosadskom listu “Dnevnik” objavljen je prikaz potpisan od strane Ilije Bakića, dugogodišnjeg saradnika sajta “Art-Anima”, pisca i vrsnog poznavaoca ove vrste književnosti. Poredivši almanah sa sličnim domaćim publikacijama objavljivanim u prošlosti, “Andromedom” i “Monolitom”, on u prikazu ističe sledeće zapažanje:

“‘Književna fantastika’ baštini iskustva almanaha prethodnika ali odlazi i korak dalje. ‘Andromeda’ i ‘Monolit’ su objavljivali romane, novele, priče, poeziju i eseje i tako donosili teško dostupne informacije o svetskim dometima naučne fantastike; povremeno su objavljivali i dela domaćih pisaca. ‘Književna fantastika’ isključivo se bavi domaćom fantastikom odnosno teorijskim radovima domaćih autora”.

Oba prikaza almanaha “Književna fantastika” u celini možete da pročitate na sajtu “Art-Anima”. Tekst Slobodana Ivkova se nalazi u rubrici “Skenirana fantastika“, dok je tekst Ilije Bakića objavljen u redovnoj rubrici “Prikazi“.