Dejan Ognjanović - ''Zavodnik''

Uskoro novo izdanje romana ”Zavodnik” Dejana Ognjanovića

Tokom oktobra bi iz štampe trebalo da izađe drugo izdanje horor romana „Zavodnik“ Dejana Ognjanovića. Roman je prvi put objavljen 2014. godine kao samizdat, a tokom narednog meseca biće publikovano novo izdanje kao prva knjiga edicije „Gluvo doba“ novosadske izdavačke kuće „Orfelin“.

Radnja romana se odvija u ruralnoj sredini, bavi se folklornom mistikom i sujeverjem, a umesto pretnje direktnim nasiljem, veći naglasak je na osećanju jeze, strave, misterije i napetosti.

Priča predstavljena iz prvog lica, prati profesora iz grada, koji se ubrzo po svom dolasku u jedno zabačeno selo na jugoistoku Srbije, suočava sa mračnom tajnom natkriljenom nad dvoje učenika, bratom i sestrom o kojima se brine, naizgled, samo njihova baka.

U svom romanu Ognjanović istražuje kakve horor potencijale nudi paganska zaleđina srpskih narodnih verovanja, kakve tajne kriju polusrušene kuće, stara groblja, u korov zarasle njive, duboke šume, brda i mračne pećine u zabačenom, opustelom selu u brdima jugoistočne Srbije.

Pogovor za novo izdanje romana napisao je Đorđe Kadijević, reditelj kultnih filmova „Leptirica“ i „Sveto mesto“.

Naslovnu ilustraciju radi David Tankosić, a ispod teksta vam predstavljamo njenu radnu verziju.

Dejan Ognjanović - ''Zavodnik''
Dejan Ognjanović – ”Zavodnik”