Đorđe Pisarev

Đorđe Pisarev dobitnik nagrade “Karolj Sirmai”

Podelite sadržaj:

Đorđe PisarevĐorđe Pisarev dobitnik je ovogodišnje nagrade “Karolj Sirmai” za knjigu “Velika očekivanja”.

Nagrada “Karolj Sirmai” dodeljuje se za pripovednu prozu, bijenalno i naizmenično piscima iz srpske i mađarske književnosti.

Žiri za dodelu nagrade, u sastavu Janoš Banjai, predsednik, Franja Petrinivić i Ivan Negrišorac, jednoglasno je doneo odluku da se književna nagrada “Karolj Sirmai” dodeli Pisarevu za knjigu pripovedaka “Velika očekivanja”.

“Osvedočenim i prepoznatljivim rukopisom Pisarev je ispisao svoja ‘velika’ očekivanja kao svojevrsni pohod kroz književnu istoriju pričanja, kroz intenzivne susrete pisaca, junaka i čitalaca, zatvarajući dramatični procep između literarture i stvarnosti”, naveo je žiri.

Pisarev spada u najznačajnije savremene pisce srednje generacije, a njegove prethodne knjige, romani “А ako umre pre nego što se probudi” (2009) i “Na stazi suza” (2010), bili su u najužem izboru za Ninovu nagradu.

“Velika očekivanja” su treća Pisarevljeva knjiga priča, o kojoj je urednik knjige Nenad Šaponja napisao:

“Kako stvari izgledaju s one strane groba i kako se uopšte prelazi na drugu stranu? Šta se dešava dešava u životu Getea u Ekermanovom tajnom dnevniku, a šta u Andrićevom, kada mu novinar ’Dnevnika’ Pisarev traži intervju”?

Velika očekivanja, sasvim nesvakidašnja knjiga priča Đorđa Pisareva obiluje književnim posvetama. Sa idejom da sama literatura, poput vremena i mesta zbivanja, ima jednako pravo da odredi poziciju pripovedanja, autor uz pomoć sasvim različitih registra stvarnosti, od priče do priče, vodi kroz imaginiranu dvoranu književnih tajni.

Pišući uvek o ljudima s druge strane, o onima koji prolaze kroz različite skale ljubavi i erosa, kroz neobične mogućnosti vlastitih života, Pisarev gradi književni svet čija je jedna od najbitnijih konstanti činjenica da je uvek drugačiji. Alternativan. U njemu granice priče lako postaju i granična egzistencijalna stanja. A čitanje? Čitanje ostaje mit.