Robert E. Hauard

Donirana zaostavština Roberta E. Hauarda

Robert E. HauardKnjiževni agent Glen Lord donirao je veliku kolekciju rukopisa i drugih materijala u vezi sa životom i delom Roberta E. Hauarda centru za humanistička istraživanja “Hari Renzom” i muzeju Univerziteta u Teksasu.

Kolekcija sadrži preko 15.000 stranica rukopisa, skica i prepiski, uključujući i bogatu prepisku između Roberta E. Hauarda i H.F. Lavkrafta započetu 1930. godine.

Hauard je najpoznatiji po kreiranju junaka Konana Varvarina, a smatra se začetnikom podžanra mača i magije. Napisao je više od 100 priča za palp časopise tokom svoje dvanaestogodišnje karijere, pre samoubistva koje je počinio u tridesetoj.

Glen Lord je materijale dobio 1965. godine nakon gašenja agencije koja je do tada zastupala piščeva prava. Kao veliki ljubitelj Hauardovog dela, otkrio je mnoge neobjavljene rukopise ovog autora, koje je objavio u knjizi “Always Comes Evening” (1957) i u svom časopisu “The Howard Collector” (1961-1973), a odgovoran je i za kasnija objavljivanja obnovljenih i tekstualno pročišćenih verzija Konanovih priča.

Donirani materijali biće dostupni javnosti kada budu obrađeni i katalogizirani.