Doktorska teza “Istorija poetike horor žanra”

Dejan OgnjanovićPoznati filmski kritičar i publicista, magistar filoloških nauka Dejan Ognjanović je na svom blogu The Cult of Ghoul objavio vest da za jesen na Filološkom fakultetu u Beogradu priprema odbranu doktorske teze čiji naslov glasi “Istorijska poetika horor žanra u anglo-američkoj književnosti”.

Prema Ognjanovićevim rečima, ovaj rad definiše osnovne pojmove relevantne za temu; pre svega definiše horor kao žanr, i određuje njegovu poetiku; prikazuje nastanak i razvoj te poetike, od engleskog gotskog romana sredinom i krajem 18. veka, preko klasičnih 19-vekovnih priča o duhovima i viktorijanskih dela, do “čudnih priča” iz prve polovine 20. veka i bestseler horora poznog 20. veka, uključujući i osvrt na najnovije tendencije u hororu s kraja 20. i početka 21. veka.

U ovom radu, poetika horora se izučava na primerima ključnih, prelomnih tačaka u istoriji horora, odnosno kroz analizu najreprezentativnijih dela, a Ognjanović najavljuje mogućnost da se rad, po završetku odbrane, publikuje u vidu jedne ili čak tri zasebne knjige.

Dejan Ognjanović je do sada, pored više od stotinu članaka u domaćim i stranim časopisima, objavio horor roman “Naživo”, monografije “Studija strave: eseji o horor žanru”, “U brdima, horori: srpski film strave”, “Faustovski ekran: Đavo na filmu”, “Novi kadrovi”, a priredio je i zbirku najboljih priča H.F. Lavkrafta “Nekronomikon”, kao i nekoliko specijalnih tematskih izdanja časopisa Gradac i Gradina.

Magistarski rad “Gotski motivi u delu Edgara Alana Poa” odbranio je na grupi Anglistika Filozofskog fakulteta u Nišu maja 2009. godine.