Đorđe Pisarev: OH, ZAŠTO JE SAMO DEJL TAKO KASNO POŠLA U SUPERMARKET…

Dr Zarkov je nervozno grizao zelenu grafitnu olovku. Flaš Gordon je nervozno turirao mašinu. Glavni kontrolor leta nervozno je otpočeo već treće odbrojavanje. Još jedan pacijent u bolnici kolonije na Mesecu nervozno je umro. Ja kasnim, nervozno je pomislila Dejl dok je bacala očajnički pogled na nepregledne rafove krcate robom u velikom supermarketu “Venera ovde i sada”…

Aferom pošasti svemirske kuge u koloniji na Mesecu bavila se, mesecima, specijalna komisija oformljena pri Akademiji medicine “Spejs” u Njujorku. Samo dobra reputacija i ranije zasluge Flaša i dr Zarkova spasli su ih od (zaslužene?) kazne. A Dejl?

Iz izveštaja specijalnog agenta Akademije medicine “Spejs”:

“… Mesecima pre inkriminisanog događaja, Dejl je podnela zahtev za nabavku higijenskih uložaka Živi slobodno. Sledila je višemesečna prepiska: tačno 37 dopisa i predložaka, odgovora i objašnjenja. Dejl do dan danas nije dobila naručenu robu, to jest pakovanje higijenskih uložaka Živi slobodno. Ova komisija nalazi da Dejl, u datim okolnostima, nije kriva…”

Insert zvučnog zapisa razgovora koje su vodili Flaš i Dejl uoči i za vreme predviđenog poletanja spejs šatla “Tiket”:

“Flaš: Dejl, kasnimo! Dejl: ne mogu da nađem! Flaš: Dejl, kasnimo! Dejl: ne mogu da nađem! Flaš: Dejl, kasnimo! Dejl: ne mogu da nađem!..”

Dr Zarkov je nervozno grizao zelenu grafitnu olovku. Flaš Gordon je nervozno turirao mašinu. Glavni kontrolor leta nervozno je otpočeo već peto odbrojavanje. I poslednji pacijent bolnice kolonije na Mesecu nervozno je umro. Na Mesecu više nije bilo živih ljudi. Ja sam zakasnila, nervozno je pomislila Dejl dok je bacala očajnički pogled po velikom supermarketu “Venera ovde i sada”: higijenskih uložaka jednostavno nigde nije bilo, bili su izgubljeni u nepreglednim rafovima. Menstruacija je baš stigla u pogrešno vreme.

Šteta za ljude na Mesecu ali, kako da kreneš put kosmosa sa spasonosnim serumom bez Živi slobodno?