Aleksandar Žiljak - Irbis

Stigao distopijski roman “Irbis” Aleksandra Žiljka

Aleksandar Žiljak - IrbisČarobna knjiga” je objavila roman “Irbis” nagrađivanog zagrebačkog pisca fantastike Aleksandra Žiljka.

Ovaj distopijski roman prvi put je štampan 2012. godine od strane “Zagebačke naklade” i iste godine je ovenčan “Sfera” nagradom, najznačajnijim priznanjem za književnu fantastiku u Hrvatskoj.

Fantazmagorični svet romana “Irbis” Aleksandra Žiljka, futuristički je odraz savremenih geopolitičkih stremljenja, divljanja kapitalizma, stvaranja drastičnih socijalnih razlika i dramatičnih (re)akcija koje neminovno uz to idu. Izvanredna dostignuća u oblastima genetskog inženjeringa, nanotehnologije i neurohirurgije, pretpostavka su za žestoku akcionu priču o plaćenicima koji nehotično dolaze u priliku da postanu heroji običnog čoveka i doprinesu stvaranju novog, vrlog sveta.

Upitan šta ga je navelo da napiše jedan roman kao što je “Irbis”, Aleksandar Žiljak za sajt Art-Anima, kaže:

“‘Irbis’ je reakcija na sve ono što se događa od rujna 2001, a što vidim kao puzajući fašizam, kao pokušaj krupnoga kapitala i njegovih trabanata da od naroda otmu sve, ali doslovno sve, i da se ušanče u svojim neprobojnim tvrđavama odakle će, tako oni misle, vladati u izobilju dok je svijeta i vijeka. Za sada se tu još drže maske tzv. demokracije, zapadnih vrijednosti, slobodnoga tržišta, ali uskoro će te maske spasti”.

Roman “Irbis” će se tokom vikenda naći na akciji “Leteći start” u okviru koje će biti prodavan sa popustom od 40%. Akcija važi isključivo za prodaju preko sajta izdavača.