Refestikon 2016

Danas počinje četvrto izdanje festivala Refesticon

Četvrti festival fantastične književnosti „Refesticon“, biće održan  od 12. do 14. maja u Bijelom Polju, a organizatori su obezbedili bogat i zanimljiv program za učesnike, ali i sugrađane, koji će četvrti put biti u prilici da vide istaknute književnike iz regiona, saopštio je za list Vijesti mr Dragić Rabrenović, direktor Radija Bijelo Polje i glavni organizator „Refesticona“.

„Planirali smo da svečano otvaranje bude u četvrtak, u 18 časova u galeriji Centra za kulturu, kada će biti promovisan roman koji smo objavili pod nazivom ‘Družba stvarnih sjena’, autora Adnadina Jašarevića iz Zenice, nakon čega će profesorica Sonja Tomović Šundić održati predavanje o Njegoševoj antropologiji, a potom će biti prikazan dokumentarni film o Njegošu, ‘Noć skuplja dva vijeka’ reditelja Branka Baletića. Tim zapaženim ostvarenjem upotpunićemo jubilej, 165 godina od smrti Petra ll Petrovića Njegoša. Na neki način, ovaj festival smo posvetili deceniji obnove crnogorske nezavisnosti, a program je koncipiran tako da se ukaže čast liku i djelu, nešem istaknutom vladaru i književniku“, naglasio je Rabrenović.

On ističe da je ovo prilika i da se predstave i druga ostvarenja partnerskih institucija, pa je u petak, nakon izložbe likovnih radova Matice crnogorske, predviđena promocija festivala ArtAnima iz Beograda, almanaha „Književna fantastika“, promocija zbirke „Palisade i čadori” Tihomira Jovanovića iz Beograda, i sugrađanina Aleksandra Obradovića „Baš pamuk i druge bajke“. Takođe, u petak će biti predstavljena dva romana Branislava Jankovića, istaknutog književnika iz Srbije, nakon čega će za najmlađe biti prikazan mjuzikl predstava „Čaroban kamen, sreća, tuga i tri druga“, Kreativnog studija Čarolija iz Novog Sada.

„U petak kao centralni događaja, planirana su još dva predavanja o Njegošu, koja će održati prof.dr Ljiljana Pešikan Ljuštabović i Marijan Mašo Miljić. Takođe, planirana je i  promocija festivalske zbirke kratkih priča ‘Makrokozma 21’, u kojoj su zastupljeni autori iz cijelog regiona, i svečana dodjela nagrade ‘Zlatni zmaj’ književniku Filipu Davidu“, najavio je organizator Festivala, Dragić Rabrenović.