Danas počinje Festival fantastične književnosti u Pazinu

Priče o vinuTradicionalni pazinski Festival fantastične književnosti, održaće se po jedanaesti put u petak i subotu, 10. i 11. avgusta 2012. godine. Jedan od najuglednijih regionalnih festivala posvećenih literarnim delima iz domena naučne fantastike, horora i fentezija, ove godine se uz brojne prateće programe održava na dve lokacije – u Pazinu i Savičenti.

Prvi festivalski dan obeležiće predstavljanje aktuelne produkcije fantastične književnosti iz regiona. Na književnoj večeri čiji početak je zakazan u petak u 20 časova u pazinskom Kaštelu, o svojim novim štampanim delima govoriće pisci i izdavači iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Hrvatske.

Ove godine slučaj je hteo da se održavanje festivala poklopi sa još jednom srodnom kulturnom manifestacijom – Srednjovjekovnim festivalom, koji se organizuje u obližnjem istarskom mestu Savičenti. Organizatori ovih festivala, odlučili su da jedan deo programa prirede zajedno.

Tako će program drugog dana Festivala fantastične književnosti biti održan u subotu u 20 časova u okviru Srednjovjekovnog festivala u Savičenti. Književno veče biće posvećeno predstavljanju godišnje festivalske zbirke “Priče o vinu”, a o knjizi će govoriti autori zastupljenih priča, među kojima su: Marko Fančović, Milena Benini, Ivana Delač, Ed Barol, Dražen Horvat, Mirela Jovičić, Darko Tuševljaković, Robi Selan, Zoran Vlahović, Mirko Karas, Igor Rendić, Vanja Spirin, Jasmina Blažić, Dragić Rabrenović, Goran Skrobonja, Adnadin Jašarević i Mario Rosanda.

Festival fantastične književnosti organizuje udruženje “Albus”, Muzej grada Pazina, udruženja “Veliki mali čovjek”, “Vinistra”, Opštine Savičenta i Turističke zajednice opštine Savičenta. Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Pazin i Opština Savičenta.