Marlon Džejms - CRNI LEOPARD, CRVENI VUK

CRNI LEOPARD, CRVENI VUK – roman inspirisan afričkom mitologijom

U izdanju Lagune objavljen je Crni Leopard, crveni Vuk, roman ovenčan nagradom „Rej Bredberi“ prominentnog jamajčanskog pisca Marlona Džejmsa.

Ovo delo donosi priču inspirisanu afričkom istorijom i mitologijom u kojoj granice između stvarnog i nadrealnog ne postoje.

Tragač je nadaleko poznat kao vešt lovac. Kad ga unajme da pronađe tajanstvenog dečaka koji je nestao tri godine ranije, Tragač krši svoje pravilo da uvek radi sam i postaje deo spasilačkog tima sačinjenog od neobičnih članova od kojih svaki ima svoje tajne. Među njima je i čovek-životinja poznat kao Leopard.

Tragač prati dečakov miris ‒ od jednog drevnog grada do drugog, kroz guste šume i preko dubokih reka ‒ dok mu put presreću stvorenja rešena da ih sve ubiju. Kako potraga odmiče, Tragač počinje da se pita ko je zapravo nestali dečak. Zašto ga traže tek posle toliko vremena? Zašto toliko ljudi želi da spreči potragu? I, najvažnije od svega: ko govori istinu, a ko laže?

Kroz priču o ovom neobičnom svetu Džejms istražuje pitanje istine, granica moći i ljudsku potrebu da dokučimo i jedno i drugo.

Koristeći se običnim, ali često neobično postavljenim rečima, autor stvara opčinjujuću atmosferu koja opija mirisom afričkih pustinja, savana i gradova podignutih visoko među drvećem ili uklesanih u stenu.

Prevoditeljka Eli Gilić skreće pažnju da je Džejms poznat po poigravanju stilom i gramatikom: „Marlon Džejms je u romanu Crni Leopard, crveni Vuk želeo da likovi zvuče autentično – kao da su izašli iz gvozdenog doba u  Africi  te  je  izučavao  afričku  gramatiku,  usvojio  šta  mu  je odgovaralo i odbacio sva pravila koja je doživeo kao moderna“.

Marlon Džejms (1970) rođen je u Kingstonu na Jamajci. Objavio je četiri romana. Za roman A Brief History of Seven Killings dobio je Bukerovu nagradu, a za roman Crni Leopard, crveni Vuk nagradu „Rej Bredberi“.

Marlon Džejms – CRNI LEOPARD, CRVENI VUK