Den Simons - Crna brda

“Crna brda” – Simonsovo viđenje Indijanaca, Kastera, Zapada

Den Simons - Crna brdaAmeričkog pisca Dena Simonsa, autora “Hiperiona” i “Terora”, ljubiteljima naučne fantastike, horora i epske fantastike ne treba preterano predstavljati a izdavačka kuća “Laguna” odlučila je da nedavno objavi i njegov novi roman “Crna brda” – zanimljiv pogled na Lakota Sijukse, bitku kod Litl Big Horna i generala Kastera – piše dnevni list “Pravda”.

Usred meteža bitke kod Litl Big horna, mladi Sijuks odlučuje da iskaže hrabrost dodirujući naoružanog ranjenog vojnika. Ispostavlja se da je položio ruku na generala Džordža Armstronga Kastera tačno u trenutku njegove smrti.

U tom trenutku u jedanaestogodišnjeg Paha Sapa ulazi Kasterov duh i ostaje sa njim, tokom burnih decenija.

Šest decenija kasnije Paha radi na izgradnji spomenika na planini Rašmor. Planina je sveto mesto Pahinog naroda i on odlučuje da uništi lica predsednika Vašingtona, Linkolna i Džefersona.

Simons vešto prepliće priče o Paha Sapi, Kasteru, američkom zapadu, Indijancima. Roman može da se čita i kao odličan istorijsko-faktografski spis, naročito u delovima vezanim za Kastera i njegovu suprugu, ali i kao priča o natprirodnom, pustolovni roman i ljubavna priča.

“Ovo je dobro vođen, izuzetno maštovit roman koji će Simonsu doneti mnoštvo novih čitalaca”, naveo je list “Buklist”.