Aleksandru Novakoviću nagrada izdavačke kuće V.B.Z.

Podelite sadržaj:

Aleksandar NovakovićAleksandar Novaković, jedan od autora zastupljenih na sajtu Art-Anima, dobio je prvu nagradu izdavačke kuće V.B.Z. za najbolji neobjavljeni roman u 2010. godini.

Žiri u sastavu Miljenko Jergović (predsednik), Zoran Ferić, Julijana Matanović, Strahimir Primorac i Vladimir Arsenijević doneo je odluku da Novakovićev roman “Vođa” dobije najvredniju književnu nagradu u regionu, koja iznosi 100.000 kuna (oko 13.000 evra).

U obrazloženju žirija, o nagrađenom romanu se između ostalog kaže: “Roman ‘Vođa’ strašna je priča o svim našim zločinima i o svim našim zločincima kojih je bilo u prošlosti, ima ih i danas, a biće ih i u budućnosti. Taj kratki roman univerzalna je priča o zlu koja ne poznaje granice, koja je jednako razumljiva svuda”.

Aleksandar Novaković je diplomirani istoričar i dramaturg, magistar nauka o dramskim umetnostima iz oblasti studija pozorišta, piše romane, drame, aforizme, pesme i kratke priče. Trenutno radi na doktoratu iz oblasti studija pozorišta.

Novaković je dobitnik više nagrada, među kojima i nagrade Josip Kulundžić za izuzetan uspeh na polju dramaturgije (2004), Vibove nagrada (2001) i nagrade Zlatna kaciga (1997).