Aleksandar Gatalica

LK: Aleksandar Gatalica o fantastici u književnosti

Jedan od najznačajnijih savremenih srpskih pisaca Aleksandar Gatalica biće gost Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“ u ponedeljak 07. decembra 2015. (19h) u Maloj sali Doma omladine.

Na književnoj večeri pod nazivom „Naučna fantastika u nežanrovskoj? književnosti“, autor Ninovom nagradom ovenčanog romana „Veliki rat“, razgovaraće sa svojim domaćinom, Žarkom Milićevićem, o teorijskim i praktičnim implikacijama pisanja fantastike, kao i problemima koje takvi literarni postupci sa sobom nose.

Aleksandar Gatalica rođen je u Beogradu 1964. godine. Diplomirao je na katedri za Svetsku književnost 1989. godine.

Objavio je šest romana, brojne cikluse priča, drame i književne kritike. Prevodi sa starogrčkog jezika, a priredio je i nekoliko značajnih antologija priča. Za svoj književni rad zavredio je brojne nagrade među kojima su: Ninova nagrada, „Meša Selimović“, „Miloš Crnjanski“, „Ivo Andrić“, „Stevan Sremac“ i nagrada Udruženja dramskih umetnika. Njegova dela prevedena su na deset evropskih jezika.

Pored književne, bavi se i muzičkom kritikom i pisanjem o muzici. Angažovan je na istaknutim pozicijama u brojnim javnim institucijama i institucijama kulture.