Akvamarin - Andreas Ešbah

”Akvamarin” – roman nagrađivanog nemačkog pisca Andreasa Ešbaha

Roman za mlade Akvamarin (2015) nemačkog pisca fantastike Andreasa Ešbaha, nedavno je objavljen u izdanju beogradske izdavačke kuće ProPolis Books. Iako domaći čitaoci do sada nisu imali priliku da se upoznaju sa delom Andreasa Ešbaha, reč je o jednom od najnagrađivanijih nemačkih pisaca fantastike, koji je dobro poznat i čitaocima širom Evrope.

Radnja romana Akvamarin odigrava se 2151. godine u Modroj Luci, gradu na zapadnoj obali današnje Australije. Stanovnici grada su veoma vezani za more, rone, plivaju, a oni koji to ne rade bivaju proglašeni autsajderima. Deca autsajderi neretko se nalaze na udaru vršnjaka u školi.

Šesnaestogodišnja Saha takođe pripada grupi nepoželjnih. Razlog tome je misteriozna povreda. Sa obe strane njenog tela spuštaju se čudni ožiljci, koji ne smeju da se vlaže i koji svakodnevno moraju da budu pokriveni zavojima. Rečeno joj je da su uzrokovani nesrećom sa vrtlarskim robotom, kada je bila veoma mala. Međutim, kada Sahu grupa školskih nasilnika gurne u bazen, devojčica se neće udaviti, već će otkriti da njeno telo poseduje neočekivani dar.

Akvamarin donosi uzbudljivu i emotivnu priču o neprihvatanju, neuklapanju i želji da se istraje u svojoj različitosti. Takođe, to je i priča o iskrenom prijateljstvu, poveravanju najvećih tajni, poštovanju i divljenju.

Prevod knjige s nemačkog jezika uradila je Darinka Kovačević.

Andreas Ešbah rođen je u Ulmu 1959. godine. Studirao je aeronautiku i svemirsku tehnoogiju na Univerzitetu u Štutgartu. Bio je aeroinženjer pre nego što se posvetio isključivo pisanju. Nekoliko njegovih romana našlo se na listi najprodavanijih u Nemačkoj, a više puta osvojio je najvažniju nacionalnu nagradu za SF književnost „Kurd Lasvic“. Osim priznanja u Nemačkoj, za svoj stvaralački rad osvojio je više nagrada u Francuskoj, Italiji i Španiji. Ešbah piše jednostavnim, mladalačkim jezikom, zbog kojeg ga vole i tinejdžeri i njihovi roditelji.

Andreas Ešbah - Akvamarin
Andreas Ešbah – Akvamarin