Agora objavila novi roman Đorđa Pisareva

Đorđe Pisarev - NA STAZI SUZAZrenjaninska izdavačka kuća Agora objavila je novi roman Đorđa Pisareva “Na stazi suza”, kojim se završava trilogija “Mapa izgubljenog sveta”. Prethodni naslovi iz ove trilogije “Ponoć je u sobi uspomena” i “A ako umre pre nego što se probudi?” privukli su pažnju kritike i čitalaca, a potonja je bila uvrštena u najuže izbore za NIN-ovu i Vitalovu nagradu.

Roman “Na stazi suza” počiva na otklonu od urbocentričnog modela sveta, zasnovanom i oblikovanom u kratkotrajnoj ali obeležavajućoj egzistencijalnoj i erotskoj utopiji glavne junakinje. Pisarev se otvorio prema istorijskom okruženju našeg doba i ovdašnjeg prostora, iako putokazi književnosti (i tekstova) i dalje u velikoj meri oblikuju intimne svetove njegovih protagonista.

Dosledni maštar srpske proze Đorđe Pisarev ispisuje i učitava granice realnosti, koordinate izmaštanih svetova, pretpostavljenih vremena, dovodeći niz suprotnosti svakodnevnice i snova u neku vrstu pripovedačkog sklada. On još uvek ne odustaje da upiše putokaze i orijentire u haotičnoj stvarnosti, proširi prostore pripovedanja, a bezbojnim traktatima suprostavi uzbudljivu priču.