Živković kandidat za nagradu IMPAC

Zoran ŽivkovićBiblioteka grada Beograda saopštila je danas da je predložila Zorana Živkovića i njegovo delo “Pet dunavskih čuda” za prestižnu međunarodnu književnu nagradu IMPAC, javlja Tanjug a prenosi B92.net.

IMPAC (International IMPAC Dublin Literary Award) predstavlja jedno od najprestižnijih literaranih nadmetanja u svetu i svakako je konkurs sa najvećom novčanom nagradom za lauerata.

Biblioteka grada Beograda kao kandidata sa ovih prostora predložila je Živkovića i na taj način se našla u društvu 162 bibliotečka sistema iz 45 zemalja, koji unapređuju književne i kulturne veze širom planete.

Osnivači nagrade su Skupština grada Dablina, kompanija IMPAC i gradske biblioteke Dablina.

Konkurs se odnosi na književna dela koja mogu biti napisana na bilo kom svetskom jeziku, autor može biti bilo koje nacionalnosti, a jedini uslov jeste da je delo zvanično izdato na engleskom jeziku, svejedno da li je na tom jeziku originalno napisano ili je u pitanju prevod.

Kako procedura nalaže da kandidate mogu predlagati javne biblioteke širom sveta, tako je Biblioteka grada Beograda i ove godine poslala kandidaturu za književno delo sa naših prostora.

Živkovićevo prozno delo “Pet dunavskih čuda” (The Five Wonders of the Danube), koje je predstavljeno na Sajmu knjiga u Lajpcigu, objavljeno je u kompletu od pet tomova – na srpskom, engleskom, nemačkom, slovačkom i mađarskom jeziku.

Radnja romana događa se na pet zamišljenih dunavskih mostova – u Regensburgu, Bratislavi, Beču, Budimpešti i Novom Sadu.

Kritičari su naklonjeni ovom jedinstvenom delu, a neki od njih u njemu vide i važan kulturni doprinos Srbije zamislima na kojima se temenji strategija EU za dunavsko područje.

Ovogodišnji dobitnik nagrade je britanski pisac Džon Makgregor sa romanom “Čak i psi” koga je predložila Sveruska biblioteka za stranu književnost iz Moskve.

Vesti o narednom laureatu očekuju se u junu sledeće godine.