Adnadin Jašarević - Tamoiza

Jašarevićeva zbirka ”Tamoiza” predstavljena u Nemačkoj

Na 13. međunarodnom festivalu čitanja i dečje književnosti „Kapetanova knjiga“ (Rheinisches Lesefest Käpt’n Book), održanom u Bonu, uz pedeset pisaca za decu i mlade pred brojnom publikom promovisana je knjiga fantastičnih priča „Tamoiza“, bosanskohercegovačkog književnika Adnadina Jašarevića.

Promocija njegove knjige održana je na nemačkom jeziku u tri grada pokrajine Vestfalija, u Bonu, Leverkuzenu i Rajnbahu. Nastavno osoblje, nemački mališani, te biblioteke u Vestfaliji, kao i Međunarodna biblioteka za mlade u Minhenu, odabrali su četiri Jašarevićeve priče, koje su zatim prevedene i uz original na izvornom jeziku, date na raspolaganje čitaocima.

Međunarodni festival „Kapetanova knjiga“ jedan je od najvećih festivala posvećenih dečjoj književnosti u Nemačkoj i regionu. Više od 40.000 ljudi poseti ovaj festival svake godine, a zahvaljujući ovoj manifestaciji u Nemačkoj se održi više od 500 promocija knjiga, na 174 različite lokacije. U okviru poslednjeg izdanja festivala predstavljeno je 170 knjiga za decu od 58 autora (među kojima sedmoro iz istočne Evrope).

Adnadina Jašarevića  je kao uglednog autora dečje književnosti preporučila Međunarodna biblioteka za mlade iz Minhena (Internationale Jugendbibliothek).

Knjiga priča „Tamoiza“ jedna je od najuspešnija knjiga za decu ikada objavljenih u Bosni i Hercegovini. Dobila je tri velika priznanja – nagradu „Fra Grgo Martić“, regionalnu nagradu „Mali princ“ i nagradu Društva pisaca Bosne i Hercegovine, nakon čega su njen kvalitet prepoznali i u Njemačkoj, što pokazuje kako ova knjiga raspolaže potencijalom da pređe kulturološke i jezičke granice.

bon008

bon004
Detalji sa promocije u Bonu