Zbirka priča majstora alternativno-istorijske fikcije

Izdavačka kuća “Paladin” je objavila zbirku priča “Čovek iz Diogenovog kluba” britanskog pisca, novinara i filmskog kritičara Kima Njumena.

Zbirku čini osam priča smeštenih u britansku alternativnu istoriju od kraja 60-ih do kraja 90-ih godina dvadesetog veka. Glavni junak je Ričard Džeperson, detektiv za okultno i član Diogenovog kluba – tajne organizacije posvećene zaštiti Engleske od suviše bizarnih pretnji da bi javnost bila o njima obaveštena. A u rešavanju krajnje neobičnih slučajeva, glavni protagonista svesrdnu pomoć dobija od bivšeg policajca Freda Ridženta i prelepe asistentkinje Vanese.

Ova knjiga čini uvodni deo za sada trodelnog serijala “Diogenov klub”, čiji naziv je inspirisan istoimenim klubom ranije viđenim u pričama Artura Konana Dojla o Šerloku Holmsu.

Kao i u drugim Njumenovim alternativno-istorijskim delima, i u zbirci “Čovek iz Diogenovog kluba” načinjen je niz veštih paralela sa stvarnim ličnostima i događajima koji su obeležili političku, pop-kulturnu scenu i uopšte društvene prilike u Britaniji tokom poslednjih tridesetak godina dvadesetog veka.

O tome kako su nastale priče o agentu Ričardu Džepersonu, pa samim tim, kako je nastala i ova zbirka, možete pročitati u Njumenovom pogovoru, koji je uz dozvolu izdavača, objavljen na sajtu Art-Anima.