Zbirka priča ”Dilviš, Prokleti” Rodžera Zelaznija

Upravo je u izdanju „Everest Medije“, u ediciji “Znak Sagite” objavljena zbirka priča „Dilviš, Prokleti“ jednog od najuticajnijih svetskih pisaca fantastike Rodžera Zelaznija.

„Dilviš, Prokleti“, zbirka izvorno objavljena 1982. godine, sadrži Zelaznijeve radove publikovane u raznim časopisima nakon 1965. Radni naziv knjige bio je „Devet crnih golubova“, a ovaj naslov je kasnije iskorišćen za posthumno objavljeni peti tom kratkih Zelaznijevih priča, u čast Dilviša.

Pored naslovne priče, zbirku čini još deset pripovetki: „Put za Dilfar“, „Telindina pesma“, „Zvona Šoredana“, Vitez za Meritu“, „Posedi Ače“, „Podeljen grad“, „Bela zver“, „Kula od leda“, „Đavo i plesačica“ i „Krvavo polje“.

Na zadnjoj korici izdanja sadržaj knjige opisan je sledećim rečima: „Beg iz pakla bio je samo početak za Dilviša i Crnog, njegovog demonskog metalnog konja. Pronalaženje Jelerka, zlog čarobnjaka, koji ga je poslao na dve stotine godina mučenja, bilo je jedina stvar koja ga je zanimala. Ali sudbina je imala druge planove…

Još jednom – sjajan Zelazni s junakom koji balansira na razmeđi suprotnosti – polučovek-poluvilenjak, antijunak koji želi da čini dobra dela, dobročinitelj koji se rukovodi sopstvenim motivima – željom za osvetom, spadalo u smrtno ozbiljnim situacijama, s puno sjajnih avantura, neočekivanih obrta. Sve to upakovano u nekoliko povezanih priča kojima gradi sliku o Dilvišu na različite načine – direktnim opisom, vizijama, flešbekovima, pripovestima iz prošlosti.“

Prevod knjige uradio je Mladen Jakovljević.

Rodžer Zelazni (1937-1995) je jedan od začetnika tzv. „novog talasa“ koji je 60-ih godina prošlog veka uspeo da naučno-fantastični žanr uzdigne iz sfere paraliterature i uputi ga na staze velike književnosti. Zelazni je najpoznatiji po serijalu „Hronike Ambera“ i romanu „Gospodar svetlosti“. Višestruki je dobitnik prestižnih žanrovskih nagrada „Hugo“ (6 puta), „Nebula“ (3) i „Lokus“ (2).

Rodžer Zelazni - Dilviš, Prokleti
Rodžer Zelazni – Dilviš, Prokleti