Andžej Sapkovski - Maladi

Zbirka priča Andžeja Sapkovskog ”Maladi” – od sutra u prodaji

Od četvrtka 19. maja 2016, u prodaji će se naći zbirka priča „Maladi“ Andžeja Sapkovskog. Zbirka, koju objavljuje izdavačka kuća Čarobna knjiga, sadrži osam priča napisanih u različitim periodima života slavnog poljskog pisca.

Odabrana dela su žanrovski raznovrsna, od političke fikcije, preko naučne i klasične fantastike, pa do kratkih proznih osvrta na svet vešca Geralda, najpoznatijeg junaka Andžeja Sapkovskog.

Ove dragulje književnog umeća povezuje neponovljiva kombinacija moćne naracije, inteligentnih uvida i prepoznatljivog humora. A svakoj priči prethodi predgovor u kojem Sapkovski na duhovit način opisuje tajne svoje stvaralačke tehnike i okolnosti u kojima je priča nastajala.

Andžej Sapkovski (1948) rođen je u Lođu u Poljskoj. Poznat je pisac epske fantastike, ne samo u Poljskoj, gde ima status nacionalnog heroja, već i širom sveta. Njegovo najpoznatije delo je serijal „Saga o vešcu“.

Studirao je ekonomiju i, pre nego što se u potpunosti okrenuo pisanju, radio je kao predstavnik jedne inostrane trgovačke firme, ali i kao književni prevodilac.

Sapkovski je napisao seriju priča o vešcu Geraltu iz Rivije, zapravo dve zbirke kratkih priča i pet romana, zahvaljujući kojima je u svojoj rodnoj Poljskoj čitaniji nego Stiven King. Pet puta je dobio najveću poljsku nagradu „Zajdel“ za prozu iz oblasti fantastike, a osvojio je i špansku „Ignotus“ nagradu za najbolju antologiju i najbolju kratku priču stranog autora iz žanra naučne i epske fantastike.

Godine 1997, dobio je poljsku „Politikas pasport“ nagradu, koja se svake godine dodeljuje umetnicima za koje se smatra da će postići međunarodni uspeh. „Krv vilenjaka“ je prvi roman iz „Sage o vešcu“, koji je postao svetski bestseler. Nagrađen je „Januš A. Zajdel“ nagradom 1994, a 2009 joj je dodeljena britanska „Dejvid Gemel Ledžend“ nagrada.

Andžeja Sapkovskog mnogi smatraju najvećim fenomenom epske fantastike nakon Tolkina, između ostalog i zbog toga što je uveo novine u sam žanr, spojivši fikciju i stvarnost i koristeći mitologiju slovenskih naroda.

Knjige Andžeja Sapkovskog su prevedene na petnaest jezika.

Na osnovu „Sage o vešcu“  osmišljena je popularna kompjuterska igrica „The Witcher“.